Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Parasport

Parasport är idrott för personer med funktionsnedsättning.

En flicka sitter i rullstol bakom henne finns tecknade armar med stora muskler Foto: Wavebreakmedia

Inom parasporten finns det verksamhet för personer med  synnedsättning, intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning samt delvis för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, det finns någon idrott för alla.

Vissa föreningar fokuserar helt på parasportverksamhet, medan andra har verksamhet både för personer med och utan funktionsnedsättningar. 

Börja idrotta

Vill du börja röra på dig, tävlingsidrotta eller bara träffa nya människor i en aktiv miljö? Som med all idrott handlar det också om dig som person, du kanske föredrar lagidrott före individidrotter eller tvärtom.

Här beskriver vi tre olika möjligheter till att komma igång:

Föreningar i Haninge

I Haninge finns det ett antal föreningar som bedriver olika typer av parasportverksamhet, allt från cheerleading, kampsport, dans till elinnebandy.

Du kan läsa mer och hitta kontaktuppgifter till samtliga föreningar här: https://haninge.rbok.se/#/Foreningsregister

Personlig vägledning

Om du behöver hjälp eller är osäker på vilken idrottsaktivitet som passar just dig eller vill veta mer erbjuder Haninge kommun tillsammans med Parasport Stockholm en personlig vägledning.

För mer information och bokning kontakta Stockholms Parasportförbund på kansli.stockholm@parasport.se eller www.parasport.se/Distrikt/Stockholm

ParaMe

ParaMe är en webbplats av Parasport Sverige som informerar och inspirerar personer med funktionsnedsättning om möjligheterna till parasport. Här kan man också söka på idrott/förening över hela Stockholm.

Läs mer på www.para-me.se

Elinnebandy – paraidrott i Torvalla sporthall

Parasportföreningen Nacka HI har elinnebandy i samarbete med Haninge kommun. Elinnebandy passar bra för dig som har en rörelsenedsättning och har svårt att idrotta på annat sätt. Spelarna använder en elinnebandystol som styrs med en joystick. Längst fram på stolen sitter en klubba av plast som spelarna dribblar och skjuter med. Spelet och regler liknar innebandy. Haninge kommun har köpt in elinnebandystolar som finns att låna på Torvalla i samband med träningarna. RF-SISU Stockholm har bidragit med ytterligare en elinnebandystol.

Elinnebandyn är möjlig genom ett samarbete mellan Haninge kommun, Nacka HI, RF-SISU Stockholm och Stockholms Parasportförbund.
Mer info om tillgänglighet på Torvalla sportcenter.

Senast uppdaterad: 27 februari 2024