Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Högtryck på hemester har resulterat i anställningar inom turistbranschen

Allt fler ser fördelar med att semestra på hemmaplan i Sverige. Längtan till hav och natur, till miljöombyte och gemenskap har lett till högtryck på Haninges turistanläggningar. Behovet av personal med rätt kompetens har gjort att nio arbetssökande har erbjudits säsongsanställningar genom det så kallade Jobbspåret.

En flicka och en pojke balanserar på stenar på vattnet. Längtan till hav och natur, till miljöombyte och gemenskap har lett till högtryck på Haninges turistanläggningar. Foto: Fredrik Hjerling

- Jobbspåret har Haninge kommun och Arbetsförmedlingen utvecklat inom flera branscher tillsammans med lokala och regional arbetsgivare. Arbetssökande matchas med arbetsgivares behov och i ett samarbete utformas en utbildning för att säkerställa rätt kompetens. Detta är ett bra och effektivt sätt för arbetsgivarna när de rekrytera medarbetare, säger Anette Berggren enhetschef på arbetsmarknadsenheten i Haninge kommun.

Haninges turistanläggningar Gålö Havsbad och Östnora Camping hade behov av att snabbt fylla sina behov av säsongspersonal och valde att ingå ett samarbete inom Jobbspåret vilket visade sig bli ett vinnande koncept. Säsongsarbetarna har hjälpt till att höja ribban på städkvalitén och servicen till gästerna. Samtidigt har de arbetssökande fått värdefull kompetens och arbetslivserfarenhet. 

- Vi tror verkligen på detta då arbetssökande får en chans att få in en fot på arbetsmarknaden och egen försörjning, samtidigt som arbetsgivarna löser sina rekryteringsbehov. Det kommunöverskridande samarbetet i det här projektet är en av framgångsfaktorerna och Jobbspår ger jobb säger Karin Larsby, Jobbspårets koordinator, Haninge kommun.

En stor framgångsfaktor som varit avgörande för att ro Jobbspåret i hamn är engagemanget från turistanläggningarna och utbildningsleverantören som har utformat en utbildning, helt anpassad efter arbetsgivarnas behov.

- Det är så roligt att hitta nya vägar att hjälpa företag med sin kompetensförsörjning. Vi tror på konceptet och hoppas att flera arbetsgivare vill testa Jobbspåret, säger Christina Delryd, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

Vill du läsa mer om Jobbspåret hittar du det här.

Senast uppdaterad: 12 juli 2021