Årsta slott

Årsta slott Foto: Eva Simonson

Vid Årsta slott kan du uppleva tusen års historia. Kom på en guidad slottsvisning och promenera i de vackra omgivningarna.

Vid Årsta har människor levt sedan urminnes tider. Här finns gravfält från vikingatiden och resterna efter en medeltida gård där korsriddarorden Tyska Orden huserat. Det nuvarande slottet byggdes under 1660-talet av amiralen och sjöhjälten Claes Hansson Bielkenstierna och hans hustru Barbro Åkesdotter Natt och Dag. Den världsberömda författarinnan och kulturpersonligheten Fredrika Bremer kom till Årsta som barn 1805. Hon växte upp på Årsta, levde och skrev här. Under 1910-talet köptes Årsta av den rike Gustaf Cedergren som inredde slottet luxuöst i olika historiska stilar. 

Årsta slottsmuseum

Årsta slottsmuseum består av Museivåningen i slottsbyggnaden, Museilekstugan i Engelska parken och kulturstigarna Fornstigen och Fredrikaslingan. Museet drivs av Haninge kommun i samverkan med Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier.

Museivåningen

I museivåningen får du höra om familjen Bremers liv på Årsta. Du får lyssna på Carl Fredrik Bremers unika flöjtur från 1794 och följa den världsberömda Fredrikas spännande levnadsbana och mångsidiga verksamhet via bevarade möbler och personliga föremål. I museivåningen finns de luxuösa inredningarna från det glada 1910-talet, då äventyraren och entreprenören Gustaf Cedergren ägde Årsta och skapade ett glamoröst hem med såväl fransk nybarock som den senaste ingenjörskonsten.  

Museilekstugan

I Engelska parken kan du sommartid besöka Museilekstugan från 1924. Stugan var en present till 13-åriga Margareta Meeths, vars föräldrar var de sista privata ägarna av Årsta slott. Här finns det museala lekstuguköket med leksaker från Margaretas tid. Sagoböcker finns att läsa och du kan låna klassiska parkspel som krocket, styltor och kula att roa dig med i parken.

Fornstigen och Fredrikaslingan

Två kulturstigar finns för dig som vill promenera. Fredrikaslingan är en tur i slottets närhet. Den är anpassad för rullstolsburna. Fornstigen är en längre tur i omgivningarna, till järnåldersgravfält, runsten och de medeltida lämningarna efter Tyska ordens Årsta. Karta över stigarna finns vid parkeringen.

Guidade visningar av Årsta slottsmuseum

Årsta slottsmuseum visas för allmänheten sommartid. Visningar för bokade grupper ordnas året runt. Välkommen att kontakta oss för mer information. Slottet är tyvärr inte tillgängligt för rörelsenedsatta. Ramp, hiss och anpassad toalett saknas.

Hitta till Årsta slott

Buss 846 går till Årsta slott från Västerhaninge station. Med bil kör väg 73, sväng av mot Dalarö (väg 227). Efter 4 km sväng höger in på Österhaningevägen (väg 561), sedan direkt vänster in på Årsta havsbadsvägen (väg 560). Avfarten till slottet skyltad.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 25 september 2019