Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Hembygdsmuseer

De flesta museer i kommunen drivs av hembygdsföreningarna och visar livet i Haninge under svunna tider. Öppettiderna är ofta förlagda till sommaren och vissa helger under året.

Foto: Ola Elgebrandt

Svartbäckens skolmuseum

Skolan i Svartbäcken med skolsal och lärarbostad är över 150 år gammal och visas regelbundet av Haninge hembygdsgille.

Läs mer om skolmuséet


Utö gruvmuseum

I Utös historia har geologi och gruvdrift en stor roll. Museet ligger alldeles intill gruvschakten och berättar historien om Utös gruvor.

Läs mer om Utö gruvmuseum


Sportstugemuseet i Årsta havsbad

I Årsta havsbad levdes sommarliv med bad och rekreation från slutet av 1920-talet. Idag är de flesta av de första stugorna borta eller ombyggda, men en räddades av Årsta samfällighetsförening och är tidstypiskt inredd.

Läs mer om Sportstugemuseet i Årsta havsbad


Folk- och trädgårdsmuseet i Tungelsta

Museet drivs av en förening som visar trädgårds-kulturen i Tungelsta under förra seklet. Här finns en utställning med bilder och föremål, och ett växthus som föreningen byggt med delar från 1950-talet.

Läs mer om Folk och Trädgårdsmuseet


Naturum Nationalparkernas hus

I Tyresta by finns hela Sveriges nationalparker samlade i en utställning där du kan uppleva de storslagna kontrasterna mellan mäktiga fjällvyer och sydsvenska lövskogslandskap. Passa på att också uppleva Tyrestas egen natur. Naturum Nationalparkernas hus i Tyresta har öppet tisdag – söndag hela året.

Läs mer om Tyresta nationalpark


Västerhaninge tingshus med Janstorp

Haninge hembygdsgille har hand om det gamla tingshuset i Västerhaninge. Här kan man också bese torpet Janstorp, en smedja och en lillstuga.

Läs mer hos Haninge hembygdsgille


Bygdemuseum Ornö sockenstuga

I Ornö sockenstuga finns hembygdsföreningens museum. Huset har tidigare även fungerat som krog och fattigstuga.

Läs mer om Ornö sockenstuga


Grytholmens friluftsmuseum

Grytholmens friluftsmuseum drivs av Muskö hembygdsförening och man ordnar hembygdsdag och underhållning.

Läs mer om Grytholmens friluftsmuseum


Handens museum

Handens museum är fullt av lokalhistoria - inrymt i ett torp som flyttats och återuppbyggts nära Haninge centrum. Här finns också en smedja och en hantverksbutik. Man ordnar tidsresor för skolbarn och hantverkskurser.

Läs mer om Handens museum


Morarnas gård

Morarnas gård är ett skärgårdshemman från 1860-talet, där museum, kafé och loppis är öppet sommartid i Gålö gärsars regi.

Läs mer om Morarnas gård


Annas stuga på Sandböte

Stora och Lilla Sandböte ligger utanför Kyrkviken på Ornö. Här finns en skärgårdsidyll, med stuguthyrning och museum sommartid. Här kan man besöka ett återuppbyggt 1700-talstorp och en bevarad båtbyggarverkstad.

Läs mer om Annas stuga på Sandböte

Kontakt

Kulturmiljögruppen
kulturmiljo@haninge.se

Senast uppdaterad: 13 maj 2024