Gålö – med skärgårdens längsta sandstrand

Foto: Johan Gustafsson

Gålö i Haninge kallas med rätta ”Stockholmarnas lustgård”. Här kan du vandra, bada, fiska och bo. Vid Gålö havsbad hittar du skärgårdens längsta sandstrand. Missa inte sälstationen eller kolmilan när du besöker Gålö. På Gålö finns det något för alla.

Sunden runt Gålö kallas ”skärgårdens bästa öringsvatten”.

Gålö sälstation

På Gålö sälstation har ett spännande kapitel av den Svenska militärhistorien utspelat sig. Under andra världskriget tränades här sälar för marinen för att spåra upp främmande ubåtar och minor. Sälarnas bassäng finns fortfarande kvar och idag fungerar sälstationen som vandrarhem.

G40Studio_Gålö_sälstation_webb.jpg
Fika vid sälstationen på Gålö. Foto: Johan Gustafsson.

Gålö havsbad

Sol- och badsugna gillar Gålö havsbads kilometer långa sandstrand. Vill du slippa sand finns fina klippor vid Oxnö.

Söndagar under sommaren är även det lilla muséet intill öppet. Här finns också loppis och servering. Ett annat utflyktsmål är Stegsholms gård med café, bageri och försäljning av eget kött. 

G40Studio_Gålö_klippor_webb.jpg
Vackra klippor längs med vattnet finns det gott om på Gålö. Foto: Johan Gustafsson.

Fornstig och kolmila

Gålö har varit bebodd sedan urminnes tider, arkeologer har hittat fynd ända från stenåldern. Vid Morarna startar en anlagd fornstig, med skyltar om områdets historia och milsvid utsikt. Ett riktigt gratisnöje – året runt. Mer om fornstigen på Gålö

På söndagar under sommaren är även det lilla muséet intill öppet. Här finns också loppis och servering. Ett hett tips, passa på och köp grillkolen gjord på lokal kolmila. Den varar länge.

G40Studio_Gålö_glamping_webb.jpg
Glamping på Gålö. Foto: Johan Gustafsson.

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 27 maj 2020