Hållbar matsedelsutveckling
Vår livsmedelskonsumtion påverkar miljön både negativt och positivt. Genom medvetna val och minskat matsvinn kan måltiderna bidra till en minskad klimat- och miljöpåverkan och bra villkor för både människor och djur. Läs gärna mer i kommunens kostriktlinje.

Måltidsverksamheterna vill inspirera till en bredare diskussion om hur vi genom våra livsmedelsval och vår konsumtion kan bidra till en mer hållbar matsedelsutveckling. Makten över maten och klimatet börjar med kunskap.
Exempel på hur och vad vi gör
- Ökar inköp och utbud av livsmedel med ursprungsland och/eller tillverkningsland Sverige. Bidrar till ökad svensk livsmedelsproduktion.
- Följer upp livsmedelsinköpens klimatpåverkan (se mer nedan).
- Minskar köttkonsumtionen genom ökad servering av vegetariska måltider, ökar andelen baljväxter.
- Arbetar aktivt med att minska matsvinn (både köks-, serverings- och tallrikssvinn). Vi förvarar maten rätt, planerar våra inköp och tar hand om rester.
- Ökar inköp och utbud av ekologiska livsmedel.
- Ökar andelen grönsaker, frukt och bär. Erbjuder alltid stor andel grova hållbara grönsaker (rotfrukter) som råkost.
- Väljer frukt och grönt efter svensk säsong.
- Serverar stor andel miljömärkt fisk och serverar ingen rödlistad fisk.
- Serverar endast köttråvaror och kött- och charkprodukter med ursprungsland Sverige. Kött från nöt, gris, lamm och kyckling från djur som är födda, uppvuxna, slaktade och paketerade i Sverige.
Kontakt
Catarina Heilborn
Koststrateg
Kommunstyrelseförvaltningen
08-606 70 97
catarina.heilborn@haninge.se
Klimatdata
Klimatpåverkan från måltidsverksamheternas livsmedelsinköp följs upp per månad med verktyget Hantera Livs. Nyckeltalen avser januari – juni 2025.
Förskola 1,54 kg CO2e/kg
Grundskola 2,11 kg CO2e/kg
Gymnasieskola 2,53 kg CO2e/kg
Totalt 1,97 kg CO2e/kg
(kg Co2e/klimatpåverkan per kg inköpta livsmedel)
Totalt 1 520 023 kg C02e
(kg CO2e/klimatpåverkan för totala mängden inköpta livsmedel)
Totala mängden inköpta livsmedel i förskola och skolat 772 ton
Senast uppdaterad: 19 augusti 2025