Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Välkommen till Haninges fritidshem, öppna fritidsverksamhet och fritidsgårdar

I Haninge finns många möjligheter för barn och ungdomar att ta del av trygg och pedagogisk verksamhet och roliga aktiviteter även utanför skoltid. Till exempel i våra fritidshem för de yngre skolbarnen, i den öppna fritidsverksamheten för mellanstadiebarnen och på fritidsgårdarna för alla ungdomar från årskurs 7.

Foto: Mostphotos

Elever i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola som är folkbokförda i Haninge kommun har rätt till fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet till och med den 31 augusti det år barnet fyller 10 år.

Efter det erbjuds eleverna öppen fritidsverksamhet i samband med våra skolor, till och med vårterminen det år eleven fyller 13 år.

Från årskurs 7 är alla ungdomar välkomna till fritidsgårdarna.

Fritidshem för elever i årskurs F–3

Haninge kommun driver trygga, lärande och roliga fritidshem i samband med skolan där pedagogerna följer elevgrupperna hela dagen. På fritidshemmen får barnen känna sig delaktiga och träna på det sociala samspelet och därmed tryggt utvecklas som individer.

Öppettider

Vardagar: 06.30–18.00

Fritidshemmen stänger 16.00 en gång i månaden och upp till fem dagar per år för planering och utvärdering. 

Är du som vårdnadshavare arbetssökande eller föräldraledig får ditt barn vistas på fritidshemmen 09.00–16.00 under den tid då skolan inte bedriver verksamhet.

Länk till ansökan hittar du längst ner på sidan.

Via portalen e-tjänst för barnomsorg loggar du in med din e-legitimation. Här kan du se allt som rör ditt barns placeringar. Här gör du också inkomständring, ändra schema och kan även säga upp din plats. Uppsägningstiden är en månad.

Länk till kommunens e-tjänst hittar du längst ner på sidan.

Din inkomst bestämmer hur mycket fritidshemsplatsen kostar.

Avgiften till fritidshemmen grundar sig på hushållets gemensamma inkomst före skatt. Detta oavsett vem som är vårdnadshavare.

Kommunen tillämpar maxtaxa. Den innebär att om har du ett barn på fritidshem kommer du betala max 1 125 kr i månaden. För andra och tredje barnet lägger du max till 563 kr per barn. Från och med fjärde barnet betalar du ingen ytterligare avgift. Har du tre barn eller fler på fritidshemmet betalar du alltså max 2 251 kr i månaden för alla barnen.

Obs! Som vårdnadshavare är du ansvarig för att hushållets korrekta inkomst finns registrerad. Om någon i familjen blir sambo eller ensamstående, ska du anmäla det i e-tjänsten eftersom förändringen kan komma att påverka din avgift för barnomsorgen.

Öppen fritidsverksamhet för elever i årskurs 4–6

Du som går i årskurs 4 till 6 är välkommen till en trygg och pedagogisk öppen fritidsverksamheten som finns på nio av Haninges kommunala skolor. Här kan du träffa kompisar och vara med på roliga aktiviteter. Den öppna fritidsverksamheten kostar inget och den kräver ingen anmälan.

Öppettider

Skoldagar: från när skolan slutar till kl 17.00.
Lov och studiedagar: 10.00–17.00.

Under vissa större helger kan öppettiderna variera. Se vad som gäller för just din öppna fritidsverksamhet.

Läs mer om öppen fritidsverksamhet

Fritidsgårdar för elever från årskurs 7

Fritidsgårdarna i Haninge är en trygg mötesplats dit alla kommunens ungdomar från och med årskurs 7, är välkomna. På fritidsgårdarna arbetar kompetenta och engagerade vuxna fritidsledare.

Här kan ungdomar till exempel ha samtalsgrupper, åka på utflykt och få läxhjälp. Här finns aktiviteter som musik, dans, tjejverksamhet och mycket mer. Allt på ungdomarnas villkor.

Läs mer om kommunens fritidsgårdar

Senast uppdaterad: 28 februari 2024