Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Mat och måltider

Sund och näringsriktig mat är en viktig förutsättning för god hälsa. Måltider är centrala i våra liv, som njutning, källa till glädje, som mötesplatser och kulturbärare. Måltiderna ska förmedla matglädje och vara en del i bevarandet av traditionell matkultur samt främja utvecklingen av modern mat.

Alice äpple Foto: Mostphotos

All måltidsverksamhet ska bedrivas utifrån ett helhetsperspektiv. Kommunens måltidsverksamheter ska pedagogiskt stödja individer till hållbara och hälsosamma val för långsiktigt goda matvanor. Helhetsperspektivet innebär att mat och måltider är en del i ett större sammanhang och av stor betydelse för att nå en god hälsa hos kommunens invånare sett ur ett livslångt perspektiv.

Variation och bredd i utbud ska eftersträvas. Mat och råvarors ursprung samt påverkan på klimat och miljö ska lyftas fram.

Måltidsmodellen

Livsmedelsverkets måltidsmodell består av sex pusselbitar som alla är viktiga för att de offentliga måltiderna ska skapa matglädje och bidra till hållbar utveckling.

  • God och trivsam – att måltiden upplevs som god och trivsam är viktigt för att maten ska hamna i magen.
  • Näringsriktig och säker – en bra måltid är även näringsriktig och säker att äta.
  • Miljösmart – med miljösmart menar vi måltider som bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling och även bidrar till de nationella miljömålen.
  • Integrerad – med integrerad menar vi att måltiden är en resurs, till exempel i den pedagogiska verksamheten.

Haninges modell, inspirationsmatsedel och receptbank

Alla kockar i kommunen planerar och lagar maten efter Haninges modell, inspirationsmatsedel och receptbank som följer Livsmedelsverkets nationella riktlinjer. På så vis vet vi att våra skolor och förskolor serverar en näringsriktig, säker och miljösmart skollunch. Alla recept och hela inspirationsmatsedeln för varje termin är näringsberäknad, kostnadsberäknad och klimatberäknad.

Många kockar i både förskola och skola, kan välja att servera en annan maträtt men utgår ifrån, lär och tar stöd av den planerade inspirationsmatsedeln. De allra flesta kök i skolan serverar dessutom fler än bara en maträtt.

Skolornas kompletta menyer hittar du i Skolmatsappen. Se länk till e-tjänst ovan.


Visste du att 

  • i Haninge kommun finns cirka 65 kök som drivs i kommunal regi. De finns på våra förskolor och skolor.
  • nära 100 procent av köken lagar all mat på plats, nära sina matgäster och i välutrustade tillagningskök.
  • kockarna i Haninge kommun lagar mat från grunden av bra råvaror. Det säkerställer en hög kvalitet på måltiderna och minimerar användningen av helfabrikat.

Vi vill veta vad du tycker

Vi som arbetar i kommunen vill ha nöjda matgäster, både barn och elever. Hör gärna av dig om det är något du undrar. Vänd dig till ditt barns kock i förskolan eller kökschefen i din skola, eller kontakta koststrategen. Matråden på våra skolor gör eleverna delaktiga i vad som serveras och varför. På så vis utvecklar vi både måltidsmiljön och måltidsupplevelsen.

Ytterst ansvarig för maten och måltiderna i våra verksamheter är rektorerna.

Smaklig måltid!

Kontakt

Catarina Heilborn
Koststrateg
Kommunstyrelseförvaltningen
08-606 70 97
catarina.heilborn@haninge.se

Senast uppdaterad: 19 augusti 2025