Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Klass 5c på Åbyskolan årets vinnare i Energiverkstans klimattävling

Under dagen avgjordes Energiverkstans årliga tävling och den klimatsmarta idén Skräpsamlaren vann både allmänhetens och juryns gillande. Bland de 18 tävlingsbidragen fick modellen från klass 5c Åbyskolan flest röster från allmänheten, 241 stycken. Enligt juryns omdöme en ”Fantastisk innovation”.

Vinnande modeller i Energiverkstans miljötävling Foto: Therese Säfström, Miljöverkstan

Med 241 röster från allmänheten gick modellen Skräpsamlaren vidare till finalen och juryns bedömning. Pallplaceringen avgjordes av en jury bestående av Therese Wåtz, projektkommunikatör på WWF, Felix Persson, Fältbiologerna och Petronella Troselius, Haninge kommuns klimat- och miljöstrateg.

Juryns motivering till förstaplaceringen lyder:

”Fantastisk innovation som hjälper människan att nå ett cirkulärt samhälle. Väl utförd och med ett öga även för de små detaljerna. Skräpmaskinen inte bara samlar ihop, utan skapar även nya produkter av det skräp de hittar, som sedan kan skänkas vidare i välgörande ändamål.”  

-        Det är så härligt att se kreativiteten i alla modellerna. Det är mycket tankekraft och arbete som ligger bakom tävlingsbidragen och här ser vi stora visioner om vad som går att göra för att skapa en hållbar framtid. Tävlingsbidragen är också tydliga exempel på hur eleverna tänker kring miljön, klimatet och framtiden och de tankarna behöver vi uppmuntra, säger Therese Säfström, kulturgeograf och pedagog på Miljöverkstan.  

Tävlingen är en del av skoltemat Energiverkstan, som Haninge kommuns naturskola Miljöverkstan erbjuder femteklassarna. Här får eleverna chansen att lära sig mer om hur energianvändning och klimatförändringar hänger ihop. Förutom äran innebär förstaplaceringen ett bidrag till klasskassan på 3 000 kronor.

På andra plats kom båten Bertillina från klass 5b Svartbäcksskolan. Juryns omdöme om modellen lyder:

”En helhetslösning för båttrafik som kommer väl till pass i Haninges skärgård. Inte bara innovation utan också en användning. Det finns ett tänk om att samnyttja flera energikällor, sol-, vind- och vågkraft, vilket kan bli särskilt effektivt på just en båt.”

Andraplaceringen ger 2 000 kronor till klasskassan.

Tredjepriset går till modellen Sol-vindkraftverk från Svartbäcksskolan klass 5a. Juryns motivering är: ”Snygg och effektiv elproduktion, som har löst det svåra problemet med energikällor som är beroende av vädret. På det här sättet blir elproduktionen mer jämn. Kanske något som vi kommer att se i framtiden!”

1 000 kronor går till tredjepristagarens klasskassa.

Miljöverkstan kommer att dela ut priserna till klasserna veckan efter påsklovet. Ett stort tack till alla kloka och klipska femteklassare som varit med och tävlat och skickat in sina bidrag.

Mer information om Miljöverkstan hittar du här. 

Vill du se alla bidragen, besök Haninge kommuns facebooksida.

Senast uppdaterad: 13 april 2021