Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Bad som trendar

Våren 2020 dök ett nytt ord upp som trendade (blev populärt) och spreds över världen, ”Wild swimming”, ett fenomen som många av oss i Skandinavien är välbekanta med, men vi kallar det kort och gott utomhusbad.

Vinterbadare Foto: Christine Fraser

Bada kan man verkligen göra året runt här i kommunen och även om vi just nu har snö och lite is kan det på sina håll gå att ta sig i sjöar och hav utan större problem.

På hösten och vintern tas alla badbryggor in men vill man ha en brygga som fast punkt kan man välja Årsta Havsbad eller Östnora bad, de har kvar badbryggorna året runt. Och vid nedre Rudan kan man till exempel bada från fiskebryggorna som också ligger i året runt. Det brukar vara mycket folk som tar chansen. Just nu, som läget är med coronaviruset, är bastun vid Rudan stängd men det verkar inte ha minskat intresset för bad.

-        Det har alltid varit mycket folk som är ute och rör sig kring Rudan, i år är det inget undantag, tvärtom det är mer folk än någonsin nu när man inte kan vara inomhus och träna, säger Kenneth Lindgren, Haninge kommun.

Att bada på höst och vinter skiljer sig egentligen inte så mycket från att bada på sommaren, det handlar om att inte ge sig ut på för djupt vatten, och att tänka på att vara lite extra försiktig om man inte är van vid kylan. Ett tips är att ta med badrock, badhandduk, mössa och vantar.

Här på vår webbplats hittar du alla bad och fler tips på hur du badar säkert.

Senast uppdaterad: 1 februari 2021