Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge är en del av Stockholms länsmuseum nya app – Upptäck historien

Stockholms län är fyllt av historiska platser som bär på berättelser om människor och händelser. Dessa vill Stockholms läns museum uppmärksamma i en ny app där Haninge kommun är en av de platser som går att uppleva. Nu kan du lära dig mer om det forna tvätteriet på Rudans Gård eller Tungelstas kulturhistoria.

Handens järnvägsstation. Handens järnvägsstation. Foto: Arkivbild

I appens första guide "Kulturhistoria längs spåret" förflyttas vi med pendeltåget genom tre kommuner. Vi stannar till vid olika stationer och får på färden veta hur platsen såg ut före, under och efter tågets inträde.

Ta en tur genom Handens och Tungelstas historia

I appen kan du gå på två turer i antingen Tungelsta eller Handen.

I Tungelsta har människan bott sedan stenåldern och har genom historien präglats av ett jordbrukslandskap. 1800-talets samhällsförändringar gav Tungelsta nya förutsättningar. Jordbruket utvecklades till att bli mer industriellt, fler människor bosatte sig i städer samtidigt som staten förespråkade att äta mer frukt och grönt. Efterfrågan av frukt och grönt, och invigningen av järnvägen 1901 blev startskottet för utvecklingen av de många handelsträdgårdar som var karaktäristiska för Tungelsta under en stor del av 1900-talet.

På Tungelstaturen får du lära dig mer om Tungelstas kulturhistoria. Du kommer att bland annat få träffa en handelsman och en arkitekt som på olika sätt satt sin prägel på det Tungelsta som vi ser idag.

Den här turen har sju stopp i lättillgänglig terräng som passar alla.

Tvätterska.Tvätteri i Haninge.Foto: Arkivbild

Nynäsbanan invigdes 1901, mellan Älvsjö och Nynäshamn. En station byggdes vid Handen som endast var ett torp med en smedja och låg under Söderby gård. Men runt det nya stationshuset växte ett stationssamhälle upp, som snart blev en tätort. Följ med på en tur om Handens historia, där vi möter tvätterskor, kolare och stinsar.

Den här turen har fem stopp i lättillgänglig terräng som passar alla.

Hur går det till?

Appen går enkelt att gratis ladda ner från App Store eller Google Play. För bästa upplevelsen tar du dig till Rudan eller Tungelsta och startar appen och följer med på vandring genom historien. Det går lika bra att gör det var du än befinner dig. 

Senast uppdaterad: 30 maj 2024