Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Så anpassar vi våra verksamheter inom kultur- och fritidsområdet

Med anledning av regeringens förslag om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare stänger vi ner eller anpassar flera av våra verksamheter inom kultur- och fritidsområdet. Anpassningarna gäller generellt perioden 24 november till 23 december 2020.

Kollage. Foto: Haninge kommun

Sedan tidigare har kommunen genomfört en rad åtgärder för att bidra till en minskad smittspridning. Kulturarrangemang, guidade visningar och allmänhetens skridskoåkning har ställts in och man har infört ett maxantal besökare på bibliotek. För att ytterligare bidra till minskad smittspridning görs nu följande:

 • Simhallen stängs för allmänheten. Simhallen är fortsatt öppen för skolsim och föreningsverksamhet för barn- och ungdomar.
 • Idrottsanläggningarna är endast tillgängliga för föreningslivets barn- och ungdomsverksamhet. Bokningsmöjligheter för privatpersoner tas bort för idrottshallar, lokaler i Kulturhuset i Handen och Parkleken i Jordbro.
 • Bastun och raststugan vid Rudan stängs.
 • Biblioteken håller stängt på helgerna.
 • Allmänhetens skridskoåkning, guidade visningar på Årsta slott och kulturarrangemang är fortsatt inställda.

Biblioteken i Haninge

Biblioteken kommer att ha fortsatt öppet men är ingen mötesplats. Vi fortsätter att erbjuda viss service för information, lån av dator och reservation/lån/återlämning av medier i en begränsad och anpassad del av lokalen. Det är viktigt att komma ihåg följande:

 • Det finns inga sittplatser
 • Det finns inga studieplatser
 • Du kan bara låna/lämna och utföra snabba datorärenden
 • Alla bibliotek har en maxgräns för antalet besökare som får vara på biblioteket samtidigt.

Vår verksamhet för barn och unga

Kulturskolan kommer att ha fortsatt öppet. Verksamheten fortsätter som vanligt samtidigt som vi erbjuder de elever som önskar undervisning på distans. Lokaler och undervisning anpassas för att undvika smittspridning.

Våra fritidsgårdar fortsätter att erbjuda verksamhet för ungdomar upp till 15 år. Vi begränsar antalet besökare och möblerar så att vi kan hålla avstånd. Vi kommer också att bedriva verksamhet digitalt och ute i det offentliga rummet. Det kommer att se olika ut i olika områden beroende på de lokala behoven hos besökarna. Inga större aktiviteter eller arrangemang kommer att planeras. 

Under perioden 24 november - 23 december kommer fritidsgårdarna att ha öppet enligt följande:

 • Eftermiddagsverksamheten för 10-13 år har öppet enligt ordinarie öppettider.
 • Den öppna ungdomsverksamheten är öppen kvällstid för ungdomar upp till årskurs 9.
 • Den öppna ungdomsverksamheten har öppet måndag-fredag.
 • Den öppna ungdomsverksamheten har stängt lördag-söndag.

– Vi behöver anpassa våra verksamheter så att vi i möjligaste mån undviker att bidra till att fler än 8 personer samlas på ett och samma ställe. Samtidigt är det viktigt att vi fortsätter erbjuda möjlighet för barn och unga att fortsätta med sina träningar och att till exempel delta i skolsim. Det är också viktigt att vi fortsättningsvis kan erbjuda våra invånare att låna en dator på biblioteket eller skriva ut nödvändiga papper. De nya restriktionerna innebär med andra ord att vi så långt det är möjligt med hänsyn till smittspridningen, hellre anpassar våra verksamheter än stänger ner dem helt. I vissa fall går det dock inte att undvika och då har vi fattat tidsbegränsade beslut om att hålla verksamheten stängd, säger Linda Peltonen, tf förvaltningschef kultur- och fritidsförvaltningen.

Senast uppdaterad: 26 november 2020