Så påverkar Folkhälsomyndighetens skärpta råd kultur- och fritidsförvaltningen
Med anledning av att Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta råd för Stockholms län har förvaltningens ledningsgrupp fattat beslut om en rad åtgärder för verksamheten.
Bibliotek, fritidsgårdar och simhall håller öppet
- I torsdags när de skärpta råden presenterades sammankallade jag förvaltningens ledningsgrupp och vi samtalade kring hur vi ska tolka råden och vilka konsekvenser de har för vår verksamhet, säger Linda Peltonen, tf förvaltningschef.
- Vi bedömer i nuläget inte att vi behöver stänga ner bibliotek, simhall, idrottsanläggningar eller fritidsgårdar. Däremot behöver vi se över våra lokaler ytterligare och utefter de enskilda förutsättningarna begränsa antalet besökare. Det är viktigt att vi säkerställer att våra besökare kan hålla avstånd till varandra och det kan exempelvis innebära att vi möblerar om eller håller räkning på antalet besökare i lokalen.
Arrangemang, guidade visningar och allmänhetens åkning ställs in
Beslut att ställa in arrangemang fattas inte av kultur- och fritidsförvaltningens ledningsgrupp utan av kommundirektör och politiken.
- I ledningsgruppen landade diskussionerna i att vi bör ställa in viss verksamhet, berättar Linda. Jag fick snabb respons från både Magnus Gyllestad, kommundirektör, och våra nämnders ordföranden och t.om. 19 november ställer vi in:
- Planerade arrangemang på bibliotek och i Kulturhuset för att inte skapa folksamlingar och för att inte uppmuntra/uppmana att komma till våra bibliotek/kulturhus.
- Större arrangemang på fritidsgårdarna för att inte uppmuntra till större samlingar av ungdomar på liten yta.
- Allmänhetens åkning i våra ishallar eftersom vi inte har resurser att säkra att alla kan hålla ordentligt avstånd.
- Guidade visningar av museet på Årsta slott då allmänhet uppmanas att undvika besök på museer.
Vi tar ansvar för att begränsa smittspridningen
- Folkhälsomyndighetens skärpta råd innehåller en stor dos av individuellt ansvar. Det gäller såklart också oss själva, betonar Linda. Vi tar ansvar för att minska smittspridningen genom att vi ställde in vår planerade förvaltningsdag i måndags. Som tur är har vi möjlighet att genomföra dagen tillsammans med Kairos Future vid ett senare tillfälle. I övrigt gäller det beslut angående möjligheterna för hemarbete som kommundirektören fattade tidigare i veckan, läs gärna mer om det på Hint.
Så arbetar regionen
Kultur- och fritidsverksamheter i regionen agerar i stort sett likartat. De flesta håller sina verksamheter öppna och anpassar lokaler efter möjligheterna att hålla avstånd.
- Den här pandemin har visat sig vara ett riktigt maraton. Vi behöver i likhet med alla andra kommuner anpassa oss efterhand, säger Linda. Viktigt att tänka på är att fortsätta göra riskbedömningar.
Så kommunicerar vi kring Corona
- Att vi kommunicerar samlat och korrekt med våra invånare är extra viktigt just nu. All information ut mot våra invånare gällande anpassningar av verksamheten hanteras av kommunikationsenheten. Det innebär att du behöver ta kontakt med kofkom om du har behov av att informera på plats eller i digitala kanaler när det gäller anpassningar pga coronapandemin.
- Jag påminner om att vi har bra informationsmaterial framtaget och som du når via Serviceportalen. Där finns bland annat affischer och markdekaler som passar bra att använda för att uppmana våra besökare att hålla avstånd.
Linda avslutar med att sända ett stort tack till medarbetarna på förvaltningen.
- Jag är imponerad över hur snabbt vi ställer om och hur professionellt vi hanterar snabba förändringar. Stort tack för allt arbete ni gör - tillsammans håller vi i och håller ut!
Senast uppdaterad: 4 november 2020