Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge kommuns kulturstipendiater 2020

En målmedveten och ung musikartist från Jordbro, en fotograf och konstnär som söker sina rötter i Chile och vill studera den textila traditionen i pappans hemland och en orkester med stort hjärta som kämpar för brassmusikens fortlevnad. Det är årets kulturstipendiater i Haninge.

Kvinna som spelar trumpet. Södertörn Brass är en av årets kulturstipendiater. Foto: Thomas Hultgren

Simon Nzinga, ungdomsstipendium, 10 000 kr

Simon Nzinga tilldelas Haninge kommuns ungdomsstipendium 2020 för fortsatt musikalisk utveckling och musikproduktion. Simon arbetar med passion och målmedvetenhet med sitt artisteri och med sin musik. Trots sina unga år har han skaffat sig ett stort nätverk inom branschen. Han bär på erfarenheter som han berättar angeläget om genom sin musik. Inte minst har hans öppna sätt att berätta om sitt eget stammande bidragit till att lyfta bort ett tyngande stigma för många människor. Simon Nzinga har en stor utvecklingspotential som artist varför han är en värdig mottagare av årets ungdomsstipendium.

Camila Manuelsdotter Pino, arbetsstipendium, 10 000 kr

Camila Manuelsdotter Pino tilldelas Haninge kommuns arbetsstipendium 2020 för den konstnärliga research hon ämnar göra i förhållande till den rådande situationen i Chile. Som dotter till en exil-Chilenare önskar Camila Manuelsdotter Pino via broderi och fotografi studera och bearbeta dagens händelser i Chile och knyta an och till den intressanta textila tradition som varit tätt sammankopplad med motståndsrörelsen under Pinochets militärdiktatur. Camila Manuelsdotter Pino är en värdig mottagare av årets arbetsstipendium då hon i sitt konstnärliga arbete på ett spännande vis sätter den egna erfarenheten i relation till politiska och sociala skeenden.

Södertörns Brass, meritstipendium, 40 000 kr

Södertörns Brass tilldelas Haninge kommuns meritstipendium - främst för att kunna utveckla sin fina elevverksamhet. Orkestern har sedan början av femtiotalet berikat kommunens kulturliv genom sina många konserter och framträdanden. Södertörns Brass har ett stort hjärta i det de gör. Det visar sig bland annat i det djupa engagemanget för återväxten av goda brassmusiker - en nationell såväl som internationell utmaning i dag. En seriös och gedigen pedagogisk verksamhet ger eleverna såväl undervisning på sitt instrument som konsertvana, genom de många konserttillfällena tillsammans med sina äldre orkesterkamrater. För detta är Södertörns Brass en värdig mottagare av årets meritstipendium.

Beslutet togs av Haninge kommuns kultur- och demokratinämnd 20 oktober 2020 . Stipendieutdelningen sker under vinterlördagen den 5 december kl 14:00 i teatern i Haninge kulturhus. Boka gratisbiljetter på webbiljett.se/haningekulturhus.

Senast uppdaterad: 6 november 2020