Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Brf Slänten vinnare av Haninge arkitekturpris 2020

Av de tre finalisterna i tävlingen Haninge arkitekturpris är det Brf Slänten i Vega som står som vinnare efter räkningen av rösterna. De två andra finalisterna var Ornö skola och Vega park 3 och torg.

Brf Slänten, husfasader och arkitekturdetaljer Brf Slänten - vinnare i Haninge arkitekturpris 2020 Foto: Olof Holdar

Tävlingen inleddes under försommaren där allmänheten fick nominera en byggnad eller plats till tävlingen. Juryn valde sedan ut tre finalister utifrån tävlingens kriterier. Röstning pågick under oktober månad via haninge.se/arkitekturpris samt via Haninge kommuns facebook.

– Med Brf Slänten har Vega fått ett uttrycksfullt kvarter som välkomnar besökarna till den nya stadsdelen. Kvarteret ”skapar ett tydligt stadslandskap mot Vega Allé samtidigt som det fint möter naturen och slänten”. SPG har tillsammans med BSK arkitekter skapat ett kvarter som både refererar till arkitekturhistorien och stenstaden men också med samtiden och ett framväxande Vega – mellan stad och natur, säger Andreas Paulson, stadsarkitekt Haninge kommun, om årets vinnare.

Stort tack till alla er som har nominerat bidrag och röstat i Haninge arkitekturpris!

Här finner du pressmeddelande Brf Slänten i Vega vinnare av Haninge arkitekturpris

Brf Slänten - Vinnare av Haninge arkitekturpris 2020

Kategori: Nybyggnad
Byggaktör: SPG
Totalentreprenör: Box Bygg AB
Arkitekt: BSK arkitekter AB, Petter Aaro, Elisabeth Thorén, Maria Calogerópulos
År: 2019

Motivering

Ett kvarter med ett uttryck som kopplar både tillbaka till arkitekturhistorien men också har ett unikt uttryck. Detaljer som ger karaktär och variation på det långsträckta kvarteret. Husen skapar ett tydligt stadslandskap mot Vega Allé samtidigt som det fint möter naturen och slänten och de gamla träden bakom kvarteret. Den strikta fasaden mot gatan kontrasterar mot den mer upplösta fasaden mot baksidan med generösa balkonger mot naturen. Här har du staden och naturen på första parkett.

Senast uppdaterad: 10 december 2020