Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Så arbetar Haninge kommun mot coronaviruset

Jag tänker nu vända mig direkt till dig som bor, verkar och vistas i Haninge för att berätta hur vi agerar mot Coronaviruset. Vi befinner oss nu i ett allvarligt läge som kommer att påverka oss alla för en lång tid framöver.

Foto: Haninge kommun. På bilden Meeri Wasberg (S) kommunstyrelsens ordförande.

Låt oss börja med att säga att vår grundinställning är att vi tillsammans klarar det mesta, även om det kan bli svårt. Flera åtgärder har redan vidtagits som påverkar vardagslivet för många människor, och vi behöver alla vara inställda på att fler sådana beslut kommer att följa.

I det läge som råder nu är det upp till oss alla att kavla upp ärmarna och följa de råd som gäller, och vara särskilt varsamma om våra äldre, och de som tillhör en riskgrupp. Vi behöver alla göra det vi kan för att begränsa smittspridningen.

Jag vill också skicka en hälsning till våra hjältar som står redo inom sjukvård, omsorg och hemtjänst. Vi ska göra det vi kan, för att hjälpa och stötta er i ert arbete.

Kommunens verksamhet är oerhört viktig för att vårt samhälle ska fungera, vår inriktning kommer därför att vara att hålla verksamheterna igång. Självfallet följer vi utvecklingen noggrant, och planerar för ett förändrat läge med nya rekommendationer från myndigheter och regering.

Haninge kommun har vidtagit ett flertal åtgärder, stora som små, från det att rapporterna om Coronaviruset började komma:

Vi har säkrat våra informationsvägar, både internt och på kommunens hemsida

Vi har beslutat oss för att stoppa eller skjuta på alla större event i kommunen

Vi planerar hela tiden för ett förändrat läge utifrån myndigheters och våra egna bedömningar

De viktigaste åtgärderna är dock det som vi alla hjälps åt med - tillsammans.

  • Har du minsta förkylningssymptom – håll dig hemma
  • Tvätta händerna ofta och noggrant
  • Är du över 70 år eller om du tillhör en riskgrupp – håll dig hemma och undvik att göra resor som inte är ytterst nödvändiga

Det här är en situation som vi inte har varit med om förut.

Samtidigt ser vi runt om i kommunen, hur folk sätter upp lappar i trappuppgångar och på anslagstavlor, och erbjuder sig att hjälpa till och handla mat till grannar och medmänniskor.

Låt oss nu fortsätta hjälpas åt i denna tuffa tid, och kraftsamla kring det som är viktigt. Det handlar om solidaritet och ansvar i praktiken. Här kan du som Haningebo göra en stor skillnad och insats.

Ni kommer under den närmaste tiden att få olika typer av information och höra rykten. Här vill jag vädja till er att bara dela säkra källor, och undvika ryktesspridning.

Vi står med all säkert med nya prövningar på vägen framåt. Vi kommer att ta oss an detta med ödmjukhet och respekt, och Haninge kommer att klara denna prövning – tillsammans.

Tack för att du har lyssnat, och sprid gärna meddelandet. Hjälps åt och ta hand om varandra.

Meeri Wasberg (S) kommunstyrelsens ordförande

Senast uppdaterad: 3 oktober 2023