Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ny överenskommelse om antalet ledamöter

Nu har Haninges politiker i fullmäktige enats över partigränserna om hur beslutsfattandet i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, nämnder och andra styrelser ska bedrivas under den ökade smittrisken av Coronaviruset. Antalet mötesdeltagare ska minska och de som tillhör en riskgrupp ska kunna avstå från att delta samtidigt som beslutskapaciteten behålls.

Foto: Jan-Erik Kaiser

Nyligen beslöt riksdagen att minimera antalet ledamöter i tjänst till 55 i taget, med anledning av coronaviruset, och även i andra kommuner har liknande åtgärder vidtagits.

För att efterleva Kommunallagen kommer Haninge kommun att minska antalet ledamöter i fullmäktige till 31. I kommunstyrelsen sätts antalet ledamöter till nio för att försäkra en god representation. För nämndernas del bör antalet ledamöter även under rådande omständigheter kunna hållas till nio.

- Den här överenskommelsen handlar om att begränsa smittrisken för coronaviruset samtidigt som vi säkerställer att beslutsfattandet i kommunen kan fortsätta som vanligt. Genom det här beslutet skyddar vi både våra riskgrupper och demokratin, säger Meeri Wasberg (S)

Denna hantering stäcker sig som längst tre månader framåt. Därefter får en ny prövning göras om det finns anledning att fortsätta använda detta eller återgå till den vanliga hanteringen.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020