Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tungelsta skola klass 5D vann årets upplaga av Energiverkstan

Med över 600 röster från allmänheten tog Tungelsta skola klass 5D hem vinsten i årets tävling med bidraget Det klimatsmarta landstället. På andra plats kom HagaLyckebyskolan 5A och HagaLyckebyskolan 5D.

Vinnare utsedda i årets upplaga av Energiverkstan Foto: Miljöverkstan Haninge kommun

Om vinnarbidraget

Namn: Det klimatsmarta landstället
Skola: Tungelsta skola klass 5D

"Det regnvatten som samlas i vattenkärlet åker ner i ett vattenfall för att sedan åka in i turbiner/generatorer och renas där. När vattnet renats går det till människorna, och det som blir över går till växterna som odlas. Växterna producerar då syre som är bra för miljön. Turbinerna/generatorerna samlar in energin som kommer från vattenfallets rörelse och omvandlar denna till elektricitet som vi kan använda till att värma upp huset och tända lampor. Energin som blir över samlas i en energikälla och de kan delas med andra hus som behöver el. Det finns också ett vindkraftverk som samlar energi när det inte regnar så mycket. Man odlar också växter på taket av huset som ger extra syre och mat. Landstället är byggt av återvinningsbara material."

Juryns motivering

Utöver allmänhetens röster vägdes även juryns omdömen in. De kallade bidraget för "kreativt och ambitiöst. Visar prov på goda teoretiska kunskaper" samt "Ett innovativt förslag som dessutom täcker in många utmaningar i livscykeln"

Juryn bestod av Nicole Forslund (L) ordförande idrotts- och fritidsnämnden, Maria Lindberg chef kultur- och fritidsförvaltningen, Petronella Troselius klimat- och miljöstrateg samt Therese Wåtz projektkommunikatör.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020