Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tänk på datorsäkerheten – även under sommaren

Nu är sommaren här och för de allra flesta av oss är det liktydigt med semester. När det är lägre bemanning och när ordinarie personal i vissa fall ersätts av vikarier, finns det en ökad risk för att personer som vill skada företag och organisationer passar på att försöka sprida datorvirus.

Datorvirus sprids ofta med ett e-postmeddelande där avsändaren utger sig för att vara ett stort företag eller en myndighet. Det kan till exempel vara Telia, Postnord, banker eller Skatteverket. Mottagaren uppmanas att klicka på en länk eller öppna en bilaga, ofta med något sorts ”lockbete” som till exempel pengar eller en resa. Om mottagaren gör detta installeras ett virus på dennes dator.

Virus kan infektera filer på datorn, kryptera filer och kräva lösensumma för att dekryptera dem, samla in data från datorn och sprida sig vidare till andra datorer på nätverket.

– Haninge kommuns datorer är väl rustade mot virusangrepp. De är uppdaterade med det senaste antivirusskyddet och har även ett extra skydd mot skadliga länkar i e-post. Trots detta finns det alltid en risk för datorer och telefoner att infekteras av datorvirus och skadlig programvara, säger Magnus Strömberg, IT-chef i Haninge kommun.

Vad gör du om du får ett mail från en misstänkt avsändare?
Var generellt misstänksam mot mail ifrån personer, företag, organisationer eller myndigheter som du normalt, i din arbetssituation, aldrig har kontakt med. Klicka ALDRIG på en länk eller öppna bilagor i e-postmeddelanden som kommer ifrån en avsändare som du inte känner eller brukar ha kontakt med.

Är du osäker på vem den verkliga avsändaren är så kan du peka med muspekaren på avsändaradressen. Då ser du den vem som verkligen har skickat mailet. Till exempel: Avsändaren säger att de är Telia, men om inte avsändaradress slutar på ”@teliacompany.com” ska du inte öppna mailet. Är du osäker kontakta Haninge Servicedesk på 7800, så hjälper de dig.

– Om du misstänker att din dator har infekterats av ett virus eller upptäcker krypterade filer eller andra problem, rapportera till Haninge Servicedesk så fort som möjligt! Det är mycket viktigt att stoppa spridningen tidigt för då kan vi minimera skadorna, säger Magnus Strömberg.

 

Senast uppdaterad: 23 juli 2020