Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Spännande lekplats inspirerad av Tungelstas historia

Nu har äntligen den nyrenoverade lekplatsen i Tungelsta trädgårdspark öppnat. Lekplatsen är inspirerad av Tungelstas historia med handelsträdgårdar, tvätterier och torklador och erbjuder spännande miljöer för barnen. Vi har träffat Jenny Blom, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen, som har arbetat med gestaltningen av lekplatsen.

Hej Jenny, berätta om lekplatsen, på vilket sätt är den speciell?
– Det som är speciellt med lekplatsen är att temat är väl förankrat i Tungelstas lokalhistoria. Här finns hänvisningar till kända personer och näringar som levt och verkat i området, exempelvis Cykel-Pelle, tvätteriverksamheten samt trädgårdsnäringen.

– En annan sak är att lekplatsen är Haninges första temalekplats och är specialutformad för Haninge. Vi har även ett starkt samarbete med det lokala föreningslivet i Tungelsta vilket är viktigt för lokalsamhället och parken – det ökar tryggheten på platsen.

Barn klättrar på bilen i Cykel-Pelles verkstadBarn klättrar på bilen i Cykel-Pelles verkstadFoto: Olof Holdar

Foto: Olof Holdar – Cykel-Pelles verkstad på lekplatsen i Tungelsta trädgårdspark

Hur har ni arbetat fram idéer till gestaltningen av lekplatsen och hur gjordes urvalet av exempelvis torkladan och Cykel-Pelles verkstad?
– Vi inspirerades av lekplatsen Bryggartäppan inne i Stockholm på Södermalm, som bygger på Per Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”. Vi tänkte att vi också skulle kunna göra något sådant hos oss i Haninge, en lekplats som bygger på Haninges egen historia.  

– Många inslag i lekplatsen grundar sig på verksamheter som funnits i Tungelsta och på andra platser i Haninge. Torkladorna från tvätterier utmed stambanan till Nynäshamn, stationssamhället och trädgårdsnäringen har tillsammans varit grunden för skapandet av lekmiljön i Tungelsta trädgårdspark.

– Urval av inslagen gjorde vi tillsammans med föreningen Folk & trädgård, park och naturavdelningen och Hampus AS som ritat och byggt anläggningen.

Foto: Olof Holdar – Torkladan på lekplatsen i Tungelsta trädgårdspark

Vad är det bästa med lekplatsen?
– Det bästa med lekplatsen är att barnen får en härlig lekmiljö med högt lekvärde och med mycket att undersöka. Det är också så kul att kunna säga till Tungelstaborna som väntat så tålmodigt, att vi nu är färdiga och att lekplatsen är öppen för lek. Vi är äntligen i mål! Vi hoppas att lekplatsen kommer locka många till att göra en utflykt till Tungelsta trädgårdspark.

Senast uppdaterad: 28 februari 2024