Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tillsammans semestrar vi rent och tryggt

Just nu är det fler än vanligt som har så kallad hemester på hemmaplan. Det märks att Haninges badplatser, friluftsområden och parker är mer välbesökta än vanligt. Som en följd av detta ökar trycket på parkeringar vid populära besöksmål samtidigt som mer skräp och sopor behöver tas om hand. Haninge kommun har gjort, och gör, flera insatser för att möta det ökade trycket.

Nystädad badplats vid Norrbybadet. Foto: Peter Malmrup

Utökad städning på badplatser och i parker

De kommunala badplatserna har varit extra populära under förra veckans värmebölja. Varje morgon städas samtliga badplatser och under sommaren töms soporna en till två gånger per dag även på helgen. På vissa badplatser kommer dessutom extra sopcontainrar placeras ut för att ta hand om den ökade mängd skräp som slängs vid baden.

För att alla ska trivas skrubbas och tvättas även alla bryggor på de kommunala baden tre gånger i veckan.

För att hålla parkerna runt om i kommunen fina har kommunen satt in en rad åtgärder. Bland annat har städning av busshållplatser lagts ut på ett fristående företag och skolungdomar sommarjobbar med städning i vissa parker. Dessutom kommer extra städning att utföras i parkerna under helgerna i sommar. På så sätt kan kommunens personal ägna mer tid åt våra parker.

I juli får alla pendeltågsstationer och Eskilsparken stora digitala papperskorgar, som själva kan signalera när de behöver tömmas. Något som sparar både tid och resurser. På de platser i kommunen där papperskorgarna snabbt blir fulla kommer dessutom extra stora papperskorgar att ställas ut.

Tillsammans kan vi hålla både badplatser och parker rena i sommar. Var noga med att plocka undan efter ditt besök och släng skräpet i närmsta soptunna. Skulle den vara full ber vi dig ta med skräpet och slänga hemma och du kan alltid felanmäla ett fullt sopkärl här.

Haninge kommun har ett antal välanvända latrinstationer i skärgården. Där har vi fördubblat tömningarna så att de under sommaren töms en gång veckan.

Vattenprovtagning hela sommaren

Haninge kommun testar vattenkvalitén på ett tiotal bad var fjärde vecka under juni, juli och augusti för att säkerställa att det är säkert att bada. I år sker provtagningarna 9 juni, 7 juli och 4 augusti på Björkholmens bad, Krokodilbadet, Drevviken, Nedre och Övre Rudansjön, Östnorabadet och Ramsjön.

Badvattnen testas för att kontrollera temperatur samt förekomst av E. colibakterier, enterokocker, och algblomning. Provresultaten rapporteras in till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOFH) som analyserar vattnet och rapporterar resultaten till havs- och vattenmyndigheten. På havs- och vattenmyndighetens webb redovisas resultaten i en interaktiv karta där du kan söka fram Haninges bad.

Havs- och vattenmyndighetens badkarta

Parkera med hänsyn

Många tar bilen till badet och parkeringarna blir snabbt fulla när solen skiner. Tänk på att bara parkera på anvisad plats för att inte riskera att blockera en utrymningsväg. Parkeringsbolag utför utökad parkeringsövervakning hela sommaren.

Med omtanke om varandra håller vi avstånd

När många samlas på samma plats är det extra viktigt att hålla avstånd till varandra enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Skyltar har satts upp vid kommunens badplatser och i parkerna som en påminnelse om att hålla avstånd på minst två meter till besökarna bredvid. På haninge.se hittar du information om alla kommunala badplatser – kanske kan du upptäcka en ny favorit i sommar?

Haninge kommun vill att alla barn och unga ska ha möjlighet till roliga och meningsfulla aktiviteter i sommar. På grund av coronapandemin kommer självklart både kommunen och föreningslivet att anordna aktiviteter som följer myndigheternas riktlinjer och rekommendationer. Därför kan du behöva föranmäla dig till vissa arrangemang, och det är så klart viktigt att alla deltagare följer instruktioner från ledare och arrangörer.

Se alla sommaraktiviteter här

Senast uppdaterad: 18 december 2023