Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Muralmålningar i Eskilsparken

Tio sommarjobbande ungdomar från Haninge har skapat en stor muralmålning i Eskilsparken där var och en har fått måla sin egen del. Målningen bygger på ungdomarnas egna tankar men de har även inspirerats av intervjuer med närstående och med barn ifrån Haninge.

Muralsmålning. Foto: Den pedagogiska designbyrån

Ungdomarna hade ingen tidigare erfarenhet av muralmålning utan lärde sig processen under sommarjobbet. Projektet avslutades med vernissage onsdagen 1 juli dit alla var varmt välkomna och social distans hölls.

Ungdomarna kom fram till att begreppet gemenskap är mångfacetterat och att varje person har sin unika tolkning. Gemenskap kan vara att få tillhöra ett lag i en sport eller att vi tar hand om varandra och visar hänsyn i denna tid av pandemi. Gemenskap handlar också om att samhället vi lever i ska tillhöra alla och vara inkluderande och omhändertagande oavsett vem du är och hur gammal du är. Barn som leker i Eskilsparken har fått en särskild del av muralmålningen tillägnad sig, då sommarjobbarna ville ge alla barn i Haninge en alldeles egen fantasivärld att få leka i.

Förutom ökad delaktighet  i sitt närområde och möjligheten att göra sin röst hörd genom bildskapande ger projektet ungdomarna en möjlighet att prova på ett arbete inom kultur och media.

– Det är helt fantastiskt att vi som kommun lyckats skapa 10 feriepraktikplaster så att ungdomar får testa ett kulturjobb i tre veckor. Utöver att måla har de även fått ett utbildningspaket där de fick en föreläsning om muralmåleri och har fått se andra muralmålningar i Stockholms som inspiration till uterummets muralmålning i Eskilsparken. Det här är en chans för unga att upptäcka att denna typ av kulturarbete finns för dem i framtiden. Säger Elisabeth Åström, kulturstrateg.

Projekten handledes av pedagoger från Den Pedagogiska Designbyrån och genomfördes av Haninge kommun. Det var första året som sommarjobbare i Haninge fick möjligheten att arbeta med att göra muralmålningar.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020