Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Utmana dig i cykelspåret!

Vet du om att det finns ett mountainbikesområdet i Rudan? Området har funnits sen 1990 och i år har området flyttats och utökats med fler banor, totalt är det fem spår med en sammanlagd längd på över 25 km.

Mountainbikeområdet har tillkommit i samarbete mellan Haninge kommun och Länna sport CK. Målet, och den viktigaste faktorn, har varit att skapa en trygg och säker miljö för cykling men även för alla övrig verksamhet och friluftsliv som utövas på Rudan. Platsen är noga utvalt utifrån befintlig rörelse på området samt i samråd med Haninge kommuns ekolog. Under våren 2020 började planerna på ett större område ta fart och området har successivt tagit form och i november färdigställdes dragningen av det sista spåret, det svarta.

Området har spår som passar alla nivåer av åkare, såväl nybörjare som mer avancerade åkare. Det finns ett kortare nybörjarspår, perfekt för dig som aldrig cyklat i terräng tidigare, som nybörjare kan du också prova på att cykla över hinder i det lätta teknikspår som har mindre hinder, både naturliga och byggda. 

Spåren har alla olika karaktär och de skiljs åt av färger, gult, blått, två röda och ett svart spår.

Gulgrönt spår är ett teknikspår med både innervarv och yttervarv med samma svårighetsgrad. Det består av flera olika byggda hinder samt några naturligt tekniska passager. Ett spår som passar alla oavsett färdigheter, utmaningen ligger i farten och träffsäkerheten i utförandet.

Blått spår på 1,1 km, det enklaste helt naturliga spår som alla kan cykla, spåret består av flera kombinerade naturliga stigar.

Det finns två röda spår, ett som är 5,8 km och är lite mer avancerat med en del naturligt tekniska inslag. Det andra röda spåret är på 12 km, där den första delen är mycket kuperad och i stor utsträckning går på elljusspår i det här spåret ligger utmaningen främst i det fysiska. Andra halvan är i skogen, på stigar med en del naturligt tekniska inslag.

Till sist det svarta spåret på 4,2km, det är ett tävlingslikt spår med tekniska svårigheter. Detta spår går än så länge i en tekniskt utmanade och naturlig miljö, naturliga drop, som är ett slags hopp, och andra svåra passager kan förekomma.

För att hitta till området kan du starta nere vid den stora spårcentralen vid sjön och följa de lilablå cykelmarkeringarna upp till den nya mountainbike-spårcentralen och därifrån enkelt ta dig ut på de nya fina slingorna.

– Tillsammans med Haninge kommun utvärderar vi möjligheten att bygga ett riktigt MTB-center i Hanveden. Det är en fantastisk möjlighet både för kommunen och för alla cykelälskare då det i dagsläget inte finns något etablerat och heltäckande cykelcenter i Stockholmsområdet. Dialogen är mycket god och hoppfull men det är samtidigt många pusselbitar som ska falla på plats men vi alla jobbar hårt för att det ska gå att genomföra, säger Mathias Bohman på Länna sport CK.

Senast uppdaterad: 11 januari 2021