Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Frisbeegolf eller discgolf?

I år har discgolf fått ett rejält uppsving, kommunens banor har varit välbesökta och under sommaren har det till och med varit kö för att få spela. Men heter det discgolf eller frisbeegolf?

Hål 9  på Nytorps ängar Foto: Stockholm Disc Golf Club

–   Sporten i sig är häftig, du tävlar mot dig själv, det går ganska fort att se resultat och bli bättre och så får man komma ut i skogen – man blir helt enkelt en rikare människa av att få vara i skogen. säger Patrik Martinsson, ordförande i Stockholm Disc Golf Club.


Men hur spelar man då? Ja det påminner inte helt otippat om golf som namnet antyder, det finns en utslagsplats - en tee, och man ska ta sig igenom med så få kast som möjligt innan man får i discen i korgen. Vem som helst kan spela och det finns skylt vid varje utslagsplats som pekar ut åt vilket håll korgen står.

Det första man får lära sig om sporten är att det man kastar heter disc, inte frisbee. Det är absolut ok att säga frisbee, men discgolf är det officiella namnet och det som används i tävlingssammanhang. Apropå tävling, nästa år, den 11-12 september, kommer SM i discgolf att avgöras här i Haninge på Nytorps ängar.

Discgolf har spelats i olika former sedan tidigt 1900-tal. Sverige fick sin första bana i mitten av 70-talet. Här i Haninge kommun kan du spela på en bana i Rudan och en nybyggd på Västerhaninge, discgolfbana på Nytorps ängar, en bana med 18 hål, som byggdes 2019.

Fast egentligen började banan på Nytorps ängar att byggas redan 2011-2012 och var från början nio korgar. 2018 återupptogs projektet med hjälp av den då nybildade Stockholm Disc Golf Club, som tillsammans med Haninge kommun byggde de resterande nio korgarna. Och samtidigt restaurerades de gamla korgar som fanns från början.

Banorna i Haninge kommun är avgiftsfria och de flesta sportaffärer säljer idag discar, det finns också en stor andrahandsmarknad på begagnade discar. Du kanske till och med har en gammal disc/(frisbee) liggande hemma, ta med den och besök våra banor.

Senast uppdaterad: 11 januari 2021