Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Coronatest till medarbetare på vård- och omsorgsboenden

Som ett led i att försöka stoppa smittspridning på äldreboendena kommer nu provtagning och antigentester att genomföras på alla medarbetare på kommunens vård- och omsorgsboenden. Förhoppningen är att hitta medarbetare som bär på viruset men inte har symtom.

Provtagningarna görs i ett samarbete mellan Haninge kommun och företaget Familjeläkarna som genomför en studie på antigentester åt Smittskydd Stockholm och Karolinska.

Hur kommer det sig att ni sätter igång med provtagning nu?

Vi har sett att personal kan ha mycket milda eller inga symtom alls trots att prov visar positivt. När vi så fick möjlighet att delta i den här studien var det mycket välkommet och vi vill såklart göra allt vi kan för att minska risken för smittspridning.

Hur många kommer att provtas?

Vi hoppas kunna ta minst ett hundratal prover innan julhelgen.

Hur länge pågår projektet?

Just nu ligger fokus på provtagningen framförallt några veckor framöver, över jul och nyår och sedan får vi se.

Hur ser personalen på att de ska testas?

Många är positiva och tycker det är skönt att veta att man inte bär på smittan och inte kan föra den vidare till våra boende - även om vi ska komma ihåg att provsvaret ger oss en ögonblicksbild och inte är någon långvarig garanti för smittfrihet.

Senast uppdaterad: 26 juli 2024