Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Uppdaterat läge gällande avtalsförhandlingar

Den årliga löneöversynen ser annorlunda ut i år med anledning av att vissa parter inom kommun- och regionsektorn enats om att förlänga befintliga avtal till och med den 31 oktober. Förlängningen innebär att avtalen inte har stöd för årets löneöversyn.

Händer som skriver på en laptop Foto: Mostphotos

Förlängning av avtal

Vissa av parterna inom kommun- och regionsektorn enades den 23 mars om att skjuta upp förhandlingarna om nya avtal till efter sommaren och därmed förlänga gällande avtal till den 31 oktober 2020.

Förlängningarna av avtalen genomfördes för att centrala parter, lokala parter och medarbetare inom berörda avtalsområden ska fortsätta omfattas av centrala kollektivavtal och därmed inte hamna i ett avtalslöst tillstånd. Förutom att avtalen förlängdes så skedde inga andra förändringar, utan avtalen fortsätter att löpa med sina befintliga bestämmelser. Det betyder till exempel att det ännu inte finns något avtalsstöd för att genomföra löneöversynen 2020 för de som är anslutna till Kommunal, OFR Läkare (Läkarförbundet) och OFR Allmän kommunal verksamhet (Vision, Akademikerförbundet SSR och Ledarna).

Lokala parter behöver därför invänta nya centrala avtal innan det blir klart vad som gäller i lönefrågorna för 2020.

Magnus Lundberg ny förhandlingschef på HR berättar att många nu hör av sig med frågor om årets löneöversyn och dess avtal.

– Vi har fått in en hel del frågor om bland annat retroaktivitet, och vi förstår att det är av stort intresse, men vi kan inte svara förrän de centrala parterna är klara med förhandlingarna, säger Magnus Lundberg, förhandlingschef.

De centrala förhandlingarna har nu inletts efter sommaren och parterna har löpande kontakt.

Läs mer om löneöversyn

Senast uppdaterad: 25 augusti 2020