Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Förbered din arbetsplatsundersökning (APU) 2020

Den 23 september öppnar årets medarbetarundersökning. Undersökningen syftar till att fånga upp medarbetarnas åsikter och ge alla anställda möjlighet att vara med och påverka och ta ansvar för verksamheten och den gemensamma arbetsmiljön. För att du ska få ett resultat att jobba vidare med tillsammans med dina medarbetare är det ett par saker du bör notera.

Berätta för dina medarbetare att enkäten är på väg

Vi rekommenderar att du på APT i september informerar dina medarbetare om att enkäten är på väg och att du samtidigt passar på att följa upp förra årets enkät. Genom att följa upp förra årets enkät visar du att du på ett seriöst sätt tagit hand om det engagemang de lagt ner i att svara på undersökningen och kan visa på vilken framdrift ni haft i de frågor som medarbetarna pekade ut som förbättringsområden förra gången. På HINT finns en färdig APT-presentation att använda (”Chefstöd APT innan APU”).

Säkerställ att din organisation är rätt beskriven


Om din organisation är rätt beskriven kommer du att få ett resultat som speglar vad dina medarbetare tycker om verksamheten.

Den 14 september får du ett mejl av undersökningens leverantör Entergate med uppgifter till APU-portalen. Det du behöver göra när du fått detta mejl är att:

 • Logga in i APU portalen och titta igenom ditt organisationsträd för att säkerställa att personalgruppen/erna är korrekt inmatade i undersökningsverktyget. Eventuella felaktigheter rapporterar du snarast till HR chefsstöd på hr@haninge.se
 • Beställa lösenord till dina medarbetare. Du beställer lika många lösenord som du har antal medarbetare som ska besvara enkäten. Tänk på att vissa anställda inte ska besvara enkäten. Information om vilka hittar du i dokumentet ”För dig som chef” på HINT.

I mejlet från Entergate kommer du också få instruktioner hur du genererar inlogg till dina medarbetare. Vill du ha mer detaljerad information kikar du i ”Lathund APU-portalen”  som du hittar här.

Viktiga datum

Under september:

 • Nyhet går ut till alla via HINT att det nu är dags för APU.
 • Informera på ett APT att detta är på gång. För stödmaterial se HINT ”Chefstöd APT innan APU”.
 • Boka in tid på ett APT i november/december för återkoppling av resultatet. Det finns stödmaterial även för detta på samma sida ”Chefstöd APT efter APU”.
 • 14 september:
  • Gör en check att organisationsträdet exporterats korrekt till undersökningsverktyget.
  • Beställ inlogg till dina medarbetare (se punkt 2. ovan).
 • 23 september: APU öppnar. Länk till undersökningen finns på förstasidan på HINT från detta datum.
 • 7 oktober: APU stängs.

Början av november: Du får ett mejl att rapporterna finns att hämta i APU-portalen.

Några ord på vägen

Många chefer känner en oro över resultatet från medarbetarundersökningen och ser det som ett betyg på sitt ledarskap snarare än på arbetsmiljön och verksamheten. Som chef har du givetvis ett långtgående arbetsmiljöansvar men tänk på att det är alla ni tillsammans som skapar er arbetsmiljö. Att äga, utveckla och följa upp arbetsmiljön är ett gemensamt ansvar där både chef och medarbetare måste bidra för att det ska bli ett bra resultat. Som chef kan du behöva påminna dina medarbetare om detta och det kan vara ett bra tillfälle att göra detta inför APU. Medarbetarna behöver ta sitt ansvar för såväl sin arbetsglädje som sin prestation.

Om du som chef förväntar dig ett dåligt resultat i medarbetarundersökningen efter att till exempel ha tvingats genomföra omfattande neddragningar eller gjort en omorganisation bör du kommunicera det till organisationen. Berätta att du förväntar dig ett lägre resultat på grund av de förändringar ni har gjort och att du förstår att medarbetarna har gått igenom en jobbig period. Se också till att i förväg förankra det med din egen chef.

Allt chefsmaterial gällande APU hittar du på HINT.

Senast uppdaterad: 27 augusti 2020