Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tillsyn för att kontrollera och informera om nya allmänna råd

Folkhälsomyndigheten föreskriver nu, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Restaurangerna ska i första hand se över hur de i sin egen verksamhet kan förhindra smittspridning.

Foto: MostPhotos

Med anledning av de nya råden kommer Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, som har tillsynsansvar på Södertörn, att besöka olika verksamheter. Hittills har de besökt omkring 30 restauranger, caféer och uteserveringar i Nynäshamn och Haninge.

I samband med tillsynen påvisades inga allvarliga brister men ett fåtal restauranger fick ett påpekande. De som fick besök hade alla vidtagit åtgärder och förhållit sig till de nya allmänna råden.

– Det är glädjande att se att alla tagit till sig informationen och gör mycket för att reglerna ska efterlevas, besöken var uppskattade av både restauranggäster och verksamhetsutövare, säger Karin Andersson, avdelningschef för HÄLI, avdelningen för livsmedel, hälsoskydd, alkohol & tobak.

Även framöver så kommer reglerna att vara skärpta för att minska smittspridningen:

  • Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
  • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord.
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer.
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Vill du anmäla trängsel så vänd dig gärna till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund

tel: 08-606 73 00

Servicetelefonen är öppen enligt följande
Måndag, tisdag och torsdag: kl 09.15–11.30 och kl 13.00–15.30
Onsdag: kl 13.00–15.30
Fredagar : kl 09.15–11.30 och kl 13.00–15.00
Stängt för lunch: kl 12.00–13.00

Senast uppdaterad: 23 juli 2020