Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Nu blommar 110 000 lökar i Haninge

Har ni sett de härligt blomstrande skottkärrorna som precis har satts ut i Höglundaparken i Jordbro? Skottkärrorna uppmanar dig att rulla iväg dem på ett äventyr till en favoritplats i parken. Detta är en av alla de blomstrande aktiviteter som planeras runt om i Haninge i år.

Vi har träffat Petra Lindvall som är kommunens stadsträdgårdsmästare och bett henne berätta lite kring vad som kommer hända i parker, på torg och i refuger längs våra vägar.

Petra, hur många lökar har ni planterat inför årets säsong i kommunen?

– Under hösten 2019 planterade vi 110 000 lökar runt om i kommunen. Till exempel så blommar två rondeller i Västerhaninge extra mycket i år. Vi har också satt smålök som sprider sig i fint på gräsmattorna i Västerhaninge centrum, i Höglundaparken och längs med gångstråket mellan Haninge centrum och Handens sjukhus. Vi har också precis fyllt på med krispiga tulpaner, narcisser och ståtliga kejsarkronor i den populära pop up-parken på Poseidons torg.

Ett nytt inslag till parkerna kommer i år, nämligen solstolar – vart kommer de finnas och när kan man börja njuta av dem?  

– Solstolarna kommer i slutet av maj, när det blir varmare ute. De kommer att finnas i Höglundaparken, i Tungelsta Trädgårdspark samt i Eskilsparken i Handen. Solstolarna är en del av medborgardialogen Nyfiken Park i vilken det framkommit att många önskar fler sittplatser i parkerna. Därför känns det extra kul att nu kunna glädja våra parkbesökare med dem. Solstolarna är flexibla och man kan flytta dem till sin favoritplats i parkerna. Dock viktigt i dessa tider att komma ihåg att alltid hålla avstånd till varandra.

Hållbarhet är ett viktigt måtto i kommunen, berätta hur ni bidrar med långsiktig hållbarhet i ert uppdrag

– Ett exempel är våra blomsterrefuger längs vägarna som tidigare fått mycket uppmärksamhet för sina vackra ettåriga växter. Nu försöker vi tänka mer hållbart, genom att utveckla dem vidare med fleråriga växter. Exempel på växter som kommer i år är blåklocka, prästkrage, röllika och tjärblomster.

– Ett annat exempel är vårt sommarblomsprogram som även brukar ha ett vårflor och ett höstflor, det vill säga växter som kastas när säsongen är över. För att spara in på ett växtbyte är sommarblommorna vi planterar i år valda för att även vara vackra långt in på hösten. En del planteringar och urnor ersätts med vackra buskar och marktäckare, som står kvar från år till år.

– Genom att tänka om och tänka nytt prövar vi i år även en mer hållbar gräsklippning till sommaren. Att klippa gräset på högre höjd gör att gräs och andra växter tillåts blomma, vilket gynnar pollinerare och andra insekter. Vissa ytor kanske inte klipps alls, utan omvandlas till högväxande gräsytor och ängar. När vi inte klipper gräset lika ofta överallt minskar både transporter och klipptid. Genom att erbjuda flera typer av gräsytor skapar vi en variation och fler upplevelser. Det kan vara kortklippta gräsmattor för picknick och bollspel, eller långt gräs med en spännande stig igenom.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020