Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Korttidsboende blir avdelning för coronasmittade

Vård- och omsorgsboendet Hagagården förbereder att öppna en inriktad avdelning för att kunna ta emot äldre personer som är smittade eller har blivit sjuka av coronaviruset. Avdelningen har använts som ett korttidsboende för demenssjuka och personer med kognitiv svikt.

Foto: Fredrik Hjerling

Genom den nya avdelningen kan förvaltningen bedriva en mer kvalificerad hälso- och sjukvård inom vård och omsorgsboende/SÄBO.

- Vi håller i nuläget på med att förbereda inför öppnandet av denna avdelning. Det är lokaler som är anpassade för äldre och det finns de hjälpmedel som behövs. Det är dessutom lättstädat, vilket är viktigt för att kunna ge bra vård och minska smittspridningen, säger Anna Sörman, avdelningschef Haninge kommun.

Coronapatienterna kommer att ha en separat entré till Hagagården med egen hiss direkt upp till avdelningen. Detta för att andra boende inte ska ha kontakt med de smittade.

Avdelningen kommer att ha omvårdnadsansvarig sjuksköterska, gruppchef och en anpassad personalgrupp som har ansvar för endast denna avdelning.

- Medarbetarna har goda kunskaper i hur de ska arbeta tryggt, säkert och omhändertagande av denna grupp sjuka. Medicinskt ansvarig sjuksköterska har bidragit med sin kunskap i förberedelserna och skyddsmaterial kommer att säkerställas till personalen, säger Siw Lidestål.

Verksamheten har tillsammans med skyddsombud och facket gjort en risk- och konsekvensanalys.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020