Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge kommun tilldelas pris för Årets Nattvandrarkommun

Stiftelsen nattvandring.nu, bildad av E.ON och Skandia 2008, har vid sitt ordinarie styrelsemöte i mars utsett vinnare av det 2018 instiftade priset Årets Nattvandrarkommun. Priset delas ut till Haninge för att ha lyft och utvecklat nattvandringen i kommunen tillsammans med lokala organisationer och föreningsliv. Förra året delades priset ut till Uppsala kommun.

Tre personer går utomhus. Alla har röda jackor med texten Nattvandrare.nu Foto: Haninge kommun

– Haninge kommun har ett genomtänkt, välorganiserat, strategiskt och målmedvetet förebyggande arbete som lyft och utvecklat nattvandringen i kommunen. Genom de befintliga grupperna har man tillsammans engagerat övrigt föreningsliv som en viktig del av det viktiga arbetet för en tryggare kommun och med fokus på kommunens barn och ungdomar. Antalet genomförda nattvandringar har under 2019 vuxit till drygt 200 och målet för 2020 att nå det dubbla. Genom prestigelös samverkan med lokala grupper, föreningsliv och stiftelsen nattvandring.nu har Haninge kommun blivit en förebild för många kommuner i landet, säger Janne Lundholm, verksamhetschef på Nattvandring.nu.

Med på prisutdelningen var även Tf bitr social- och äldredirektör Maria Porshage som tackade för priset samt Inger Dahlberg och Anen Makboul från förebyggandeenheten. De har arbetat länge med att lyfta det förebyggande arbetet i kommunen och pratar ofta om att involvera det lokala föreningslivet i arbetet. Kommunen har tidigare fått pris för sin förebyggande verksamhet och detta pris är ytterligare ett kvitto på att man har hittat en bra metod för dialog och samarbete.

– Nattvandring är något som är jätteviktigt för oss. Det handlar inte bara om att vara ute på nätterna för att synas utan om att skapa trygghet för barn och ungdomar på tider då många vuxna inte är hemma. Att få det här priset som Årets Nattvandrarkommun betyder oerhört mycket för oss i vårt förebyggande arbete. Det handlar om att lyfta fram sjysta vuxna och föräldrar som tar ansvar för sina och andras barn. Jag skulle vilja rikta ett stort tack till alla nattvandrare och säga ”Heja Haninge” för det här priset, säger en stolt Inger Dahlberg, samordnare av drogpreventionsfrågor i Haninge.

– Priset som Haninge kommun har fått är ett erkännande för vårt sätt att arbeta. Vill man jobba brottsförebyggande så är nattvandring en väldigt bra metod för att engagera vuxna i föreningslivet och skapa dialog med ungdomar. Vi jobbar väldigt aktivt med våra föreningar och framförallt med våra idrottsföreningar, det är något som vi tror är nyckeln till framgång, säger Anen Makboul, teamledare för det brottsförebyggande teamet i Haninge.

Med på prisutdelningen var Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Annett Haaf (S), socialnämndens ordförande samt Jens Davidson (KD), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågorna i Haninge kommun.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020