Årets Nattvandrarkommun
Stiftelsen nattvandring.nu, bildad av E.ON och Skandia 2008, har vid sitt ordinarie styrelsemöte i mars utsett vinnare av det 2018 instiftade priset Årets Nattvandrarkommun. Priset delas ut till Haninge för att ha lyft och utvecklat nattvandringen i kommunen tillsammans med lokala organisationer och föreningsliv. Priset känns extra relevant inför Valborg som en påminnelse om nattvandringens betydelse. Förra året delades priset ut till Uppsala kommun.
- Haninge kommun har ett genomtänkt, välorganiserat, strategiskt och målmedvetet förebyggande arbete som lyft och utvecklat nattvandringen i kommunen. Genom de befintliga grupperna har man tillsammans engagerat övrigt föreningsliv som en viktig del av det viktiga arbetet för en tryggare kommun och med fokus på kommunens barn och ungdomar. Antalet genomförda nattvandringar har under 2019 vuxit till drygt 200 och målet för 2020 att nå det dubbla. Genom prestigelös samverkan med lokala grupper, föreningsliv och stiftelsen nattvandring.nu har Haninge kommun blivit en förebild för många kommuner i landet, säger Janne Lundholm, verksamhetschef på Nattvandring.nu.
- Som kommunstyrelsens ordförande är jag otroligt glad över det här fina priset som vi har tilldelats. Det är ett kvitto på det uthålliga arbete som vi gör i kommunen tillsammans med föreningslivet, olika organisationer och volontärer. Nattvandring är ett utmärkt sätt att vara med och bidra till det viktigaste vi har, trygghet för våra barn och unga, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande.
Med på prisutdelningen var även socialnämndens ordförande Annett Haaf (S), samt Jens Davidson (KD), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågorna i Haninge kommun. De har ett stort engagemang för nattvandring som ett sätt att skapa trygghet för våra barn och unga.
- Nattvandring är en otroligt bra och värdefull satsning som vi har gjort. Framför allt vill jag lyfta fram vår personal som har gjort detta arbete möjligt. Nu har vi kommit upp i cirka två hundra timmar och vår ambition är att vi ska nå dubbelt så många timmar under det kommande året. Jag skulle också vilja passa på att lyfta fram alla föreningar och alla föräldrar i föreningslivet i Haninge som har skapat det här fantastiska arbetet, säger Jens Davidson (KD), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor i Haninge.
- Som socialnämndens ordförande är jag otroligt stolt över det här priset och att vårt arbete med nattvandring lyfts fram och synliggörs. Det innebär att fler kommuner kan ta efter vår modell som vi tror mycket på. Det handlar om att engagera hela föreningslivet och att vi kan synas på gator och torg. Jag brukar själv nattvandra och ser fram emot att möta ungdomar tillsammans med många vuxna i sommar, kommenterar Annett Haaf (S), socialnämndens ordförande att kommunen nu uppmärksammas med priset.
Med på prisutdelningen var även Tf bitr social- och äldredirektör Maria Porshage som tackade för priset samt Inger Dahlberg och Anen Makboul från förebyggandeenheten.
Haninge kommun har arbetat länge med att lyfta det förebyggande arbetet i kommunen och pratar ofta om att involvera det lokala föreningslivet i arbetet. Kommunen har tidigare fått pris för sin förebyggande verksamhet och detta pris är ytterligare ett kvitto på att man har hittat en bra metod för dialog och samarbete.
- Nattvandring är något som är jätteviktigt för oss. Det handlar inte bara om att vara ute på nätterna för att synas utan om att skapa trygghet för barn och ungdomar på tider då många vuxna inte är hemma. Att få det här priset som Årets Nattvandrarkommun betyder oerhört mycket för oss i vårt förebyggande arbete. Det handlar om att lyfta fram sjysta vuxna och föräldrar som tar ansvar för sina och andras barn. Jag skulle vilja rikta ett stort tack till alla nattvandrare och säga ”Heja Haninge” för det här priset, säger en stolt Inger Dahlberg, samordnare av drogpreventionsfrågor i Haninge.
- Priset som Haninge kommun har fått är ett erkännande för vårt sätt att arbeta. Vill man jobba brottsförebyggande så är nattvandring en väldigt bra metod för att engagera vuxna i föreningslivet och skapa dialog med ungdomar. Vi jobbar väldigt aktivt med våra föreningar och framförallt med våra idrottsföreningar, det är något som vi tror är nyckeln till framgång, säger Anen Makboul, teamledare för det brottsförebyggande teamet i Haninge.
Senast uppdaterad: 23 juli 2020