Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Cederhusen - vinnare av årets Haninge arkitekturpris

Av de tre finalisterna i tävlingen Haninge arkitekturpris är det Cederhusen i Vega som står som vinnare efter räkningen av rösterna. De två andra finalisterna var Vikingaskolan och pop-up parken på Poseidons torg.

Foto: Olof Holdar

Haninge är en av de största och snabbast växande kommunerna i Stockholm och är utsedd till en av åtta regionala stadskärnor i länet. Vi bygger en ny stadskärna, en ny företagspark och en mängd nya bostäder. Genom Haninge arkitekturpris vill vi skapa engagemang och intresse för kommande byggnadsprojekt, samt uppmärksamma god arkitektur i Haninge.

Tävlingen inleddes i våras där allmänheten fick nominera byggnader till tävlingen. Juryn valde sedan ut tre finalister utifrån tävlingens kriterier. Under sommaren fram till den 15 september har allmänheten kunnat rösta på sin favorit via haninge.se och kommunens officiella Facebook. Ordförande i juryn är Haninges stadsarkitekt Andreas Paulson.

- Cederhusen är byggda på mark som kommunen har sålt, därför har vi också kunnat ställa krav på utformningen. Så extra kul att så många invånare uppskattat och visat sitt engagemang genom att rösta. Det är tydligt att det är viktigt för våra invånare med bra arkitektur som bidrar till vårt Haninge säger Andreas Paulson, stadsarkitekt.

- I projektet Cederhusen var fokus på att skapa ett ekologiskt hållbart boende. Vi ville att Cederhusen skulle kännas rätt, inte bara i tiden utan även uppskattas av kommande generationer. Vi ville komma bort från användandet av betong och övergå till trä. Inte bara för att trä är ett vackert material utan också för att det är ett mer miljövänligt alternativ. Det har också varit ett sätt att förstärka känslan av en mer hållbar livsstil, säger Anton Rathsman som tillsammans med Eskil Olsson på Byrån för Arkitektur & Urbanism fått årets utnämning.

Juryns motivering

Så här motiverade juryn valet av Cederhusen som en av finalisterna.

Ett bostadshus helt i trä som smälter in i omgivningen. Husen binder samman staden och naturen på ett fint sätt och skapar med få material en stor variation i uttryck. Med sina långa balkonger och gemensamma takterrass får alla i huset nära till naturen och utsikt över ett framväxande Vega.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020