Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Idag är det Världstoalettdagen!

Den 19 november är det dags för FN:s årliga världstoalettdag. Syftet med dagen är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen. I Sverige finns både toaletter och rent vatten men vi måste lära oss att sluta fulspola. Visste du att vi i Haninge spolar ned 350 ton skräp i toaletterna? Hushållspapper är ett exempel på vad som fulspolas och orsakar problem i Haninge kommuns ledningsverk och pumpstationer.

Släng rätt i toalett, endast kiss, bajs och toalettpapper i toaletten inget annat! Släng rätt i toalett Foto: Haninge kommun

En situation som ligger bakom många fulspolningar är att toalettpappret är slut. Oftast löser vi situationen genom att ”fultorka” oss med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten – det visar en undersökning som YouGov har genomfört på uppdrag av Svenskt Vatten. Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar.

Fulspolar du?

De sex vanligaste fulspolningarna är:

  • Snus
  • Våtservetter
  • Tops
  • Mensskydd
  • Bomullstussar
  • Miljöfarliga kemiska ämnen som ex målarfärgsrester

Sluta fulspola genom att ha en papperskorg på toaletten där dessa hushållspapper och annat skräp kan slängas.

Motsvarande sju hushållsrullar fulspolas ner i toaletterna per person och år

Förutom stopp i ledningar och pumpar samt översvämningar med efterföljande utsläpp av orenat avloppsvatten till våra vattendrag orsakar nedspolat hushållspapper och våtservetter också en stor mängd avfall. Avfallet måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningsverken och köras bort för förbränning. Totalt rensas ca 1 kg skräp per person och år bort från avloppsreningsverken.

Undersökningen visar att sju av tio spolar ned det de fultorkar sig med. Svensken fultorkar sig i genomsnitt två gånger i månaden.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 13-16 oktober 2017 har sammanlagt 1012 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Släng rätt i toalett

Vill du också slänga rätt i toalett? Ta del av vårt material här så guidar vi dig rätt: haninge.se/slangratt

Senast uppdaterad: 23 juli 2020