Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Träffa Maria Persson, ny verksamhetschef på Handens hemtjänst

Vi närmar oss slutfasen av förändringsarbetet som ska leda till ett mer ”nära ledarskap”. Det ska också leda till att verksamhetens kvalitet ökar och att kunden ska få bättre och säkrare omvårdnad samt mer kontinuitet i omsorgen. Ett led i detta är att enhetscheferna ersätts med verksamhetschefer som i sin tur har gruppchefer. Hur den har implementeringen gått ute i organisationen? Träffa Maria Persson, ny verksamhetschef på kommunens hemtjänst i Handen.

Foto: Maria Persson

Hej Maria, berätta vem är du och hur skulle dina kollegor beskriva dig?

– Jag är född och uppvuxen i Jämtland och bor sedan 1999 i Nynäshamn, med familj och hund.

Jag har sedan arbetslivets början arbetat inom vården, i olika verksamheter, både som undersköterska och sjuksköterska. Jag har varit chef i fem år inom den privata sektorn och började här på kommunen den 20 maj i år.

Det är alltid svårt att själv veta hur kollegor skulle beskriva mig, men jag hoppas att de uppfattar mig som positiv, prestigelös och lösningsfokuserad, det är i alla fall min ambition att vara, både som ledare och person.

Beskriv din roll som verksamhetschef?

– Att vara verksamhetschef betyder att jag har det yttersta ansvaret för verksamheten samt alla medarbetare. Det är ett utmanande och väldigt roligt arbete som underlättas betydligt av att jag har fördelen att få ha fantastiska kollegor att jobba med.

Vad har du för förväntningar nu när ett nära ledarskap införs?

– Mina förväntningar gäller främst att medarbetarna får en bättre arbetsmiljö genom att de får en mer närvarande närmsta chef, och därmed mer utrymme till delaktighet. Tillsammans kan vi skapa mer kontinuitet i omvårdnaden av våra kunder.

Jag tänker också att min roll kommer att förändras och att jag kommer att kunna lägga mer fokus på samarbeten och verksamhetsutveckling.

Hur har det gått med att införa ett nytt chefsled med gruppchefer?

– Vi har ännu inte kommit i gång med gruppchefer. De är anställda, men börjar arbeta först nu i början av december och i början av januari. Jag och mina verksamhetschefskollegor ser mycket fram emot att komma i gång med det nya arbetssättet och att få välkomna våra nya kollegor.  

Senast uppdaterad: 23 juli 2020