Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Södra Handens Biker Girls – vinnare av höstens lagtävling i Vi reser smart-utmaningen

Vinnarna av höstens lagtävling drog till Göteborg! Eller kanske inte på riktigt, men så långt cyklade i alla fall varje lagmedlem till och från jobbet under utmaningens fem veckor. 320 km cyklade varje lagmedlem, som vanligtvis brukar åka bil, ihop – inte illa! En kort summering av fantastiska veckor i Vi reser smart-utmaningen – stort tack alla!

Stort grattis, Cecilia Hennies och Annika Avrin från utbildningsförvaltningen och medlemmar i lag Södra Handens Biker Girls. Klassiska sportfrågan, hur känns det?

- Det känns alltid bra när man får ett kvitto på att man gjort en bra insats. Att kvittot sedan är en vinst är ju toppenkul. När jag går in i en tävling så är det ju med målet att göra så bra som möjligt och då har jag målbilden att vinna, säger Cecilia.

Har utmaningen fått ert lag att tänka mer kring att välja miljövänliga färdsätt?

- Jag har faktiskt fått det bekräftat att det funkar att cykla till jobbet. Det krävs dock mer förberedelser och mer tid än att ta bilen, men jag tänker att jag kommer försöka att cykla mer i vår igen, säger Cecilia.

Berätta hur tog ni er fram under utmaningen?

- Vi fick båda starta tidigare än normalt för att ta oss till vår arbetsplats. Cecilia cyklade genom täta skogar från Djungelsta (Tungelsta) medan jag har promenerat i rask takt med långa omvägar. Hemvägen har varit mer positiv för då har man hunnit släppa arbetet innan man har kommit hem, säger Annika.

Hur har det fungerat att ta sig fram?

- Att cykla kan man ju göra i alla väder bara man har rätt kläder. Eftersom jag duschade när jag kom till jobbet så spelade vädret ingen roll. Det finns också väldigt bra cykel och gångvägar från Tungelsta till centrala Handen så det har varit enkelt på det sättet. På vägen hem har jag ofta tagit långa omvägar genom skogar och på grusvägar (jag cyklar mountainbike) eftersom jag då samtidigt kan kombinera hemfärd med träning, berättar Cecilia.

ÅRETS UTMANINGAR

Sammanlagt har alla de 220 deltagarna under vårens och höstens utmaningar cyklat, gått och sprungit 34 108 km under de totalt nio veckor som utmaningen har pågått. Det motsvarar i stort sträckan tur och retur till Jamaica - två gånger om! De har tillsammans förbrukat (i grova mått) 955 024 kalorier vilket motsvarar 18 365 apelsiner, 9 455 bananer eller varför inte 2 616 chokladkakor.

Höstens veckoutmaning pågick mellan vecka 36-40 och de vinnande lagen per vecka var:

·         Cyklogogerna (93,5 km/lagmedlem)

·         DIF (94 km / lagmedlem)

·         Lantisarna (59 km/lagmedlem)

·         Södra Handens Biker Girls (95,5 km/lagmedlem)

·         Vinnarna (50,4 km /lagmedlem)

Vinnare av den individuella Månadsutmaningen, den som har cyklat ihop flest km under hela utmaningen, var: Xerxes Fallah som fick ihop otroliga 1505 km!

Vinnare av bildutmaningen var Anna-Karin Dyrwoold. Motivering från projektgruppen "Bilden visar vilken fantastisk naturupplevelse man kan få om man tar cykeln i stället för bilen".

Fler härliga bilder som vi fått in.

Utvärderingen för höstens utmaning pågår, men vårens utvärdering visar att:

- 58 % gick/sprang/cyklade mer till och från jobbet, i tjänsten och på fritiden under utmaningen i jämförelse med innan

- 33 % har även ändrat sina resvanor efter att utmaningen är avslutad och går/springer/cyklar mer till och från jobbet, i tjänsten och på fritiden.

- 9 % anger även att utmaningen har förändrat resvanorna hos personer i omgivningen (familj/vänner)

- 91 % anger att de vill vara med nästa gång

VI RESER SMART

Vi reser smart-utmaningen är en del av projektet Smarta resval  med syfte att bidra till det övergripande målet om att kommunens resor och transporter ska vara fossilfria år 2025. Att utmaningen bidrar till bättre hälsa, mer energi och minskad stress hos medarbetarna är en trevlig bonus. Totalt deltog 220 medarbetare i utmaningen, varav 53 procent åkte bil några dagar/alla dagar i veckan till och från jobbet innan de började utmaningen.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020