Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ny smart papperskorg för en hållbar miljö

Som ett led i att hitta digitala innovationer kommer stadsbyggnadsförvaltningens park- och naturavdelning att testa en ny smart papperskorg. Detta för att kunna effektivisera verksamheten och för att generera en miljövinst. Från mitten av november till början på januari kommer personer vid pendeltågsstationen i Vega  kunna slänga skräp och få höra när papperskorgen bland annat säger tack. Dessutom komprimeras skräpet som slängs för att minska antalet tömningar.

Foto: Maria Andersson

Smarta papperskorgar väcker intresse och gör att människor uppmuntras till att slänga skräp på rätt sätt, oavsett ålder. Den smarta papperskorgen i Vega kommer att kunna säga ”tack” och till och med ge ifrån sig ett rapande ljud.

Papperskorgen är digital och drivs helt av solceller. Under de mörka årstiderna laddas den inte på samma sätt varför den är inställd på att i första hand komprimera skräpet som slängs. Genom att skräpet komprimeras får det plats med mer skräp och antalet tömningar blir färre. När papperskorgen är full skickas en signal till park- och naturavdelningen som då kan beställa tömning.

- Det ska bli jätteroligt att testa den här papperskorgen. Förutom att det är ett nytt sätt att kasta sopor på så ska det bli intressant att se resultatet. Kan vi göra en vinst både för miljö gällande nedskräpning och samtidigt minska antalet onödiga tömningar så är det här ett fantastiskt verktyg i vår verksamhet, inte minst för just resursfördelningen, säger Maria Andersson, områdesansvarig i centrala Haninge.

Faller testperioden väl ut kan smarta papperskorgar komma att bli ett permanent inslag i park- och naturavdelningens verksamhet. Andra funktioner skulle då kunna kopplas på såsom att säga andra meningar, spela melodier eller kunna erbjuda gratis surf för de som är i närheten av papperskorgen.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020