Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Elever och lärare från Vendelsömalmsskolan representerar Sverige på toppmöte i Köpenhamn

I år fyller Barnkonventionen 30 år och med anledning av det har Nordiska ministerrådet bjudit in barn och unga från alla nordiska länderna till Nordic Childrens Summit i Köpenhamn den 16 januari 2020.

Representanter från Sverige är bland annat grundskolläraren Ilkay Eken, tillsammans med tre elever från Vendelsömalmsskolan samt personal från UNICEF Sverige. Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan.

Nordic Childrens summit

Nordic Childrens summit handlar om att ge barn och unga möjligheten att delta i beslutsfattandet i de nordiska länderna. Under mötet kommer det att arbetas fram rekommendationer till de nordiska ländernas regering och myndigheter inom tre områden: rättigheter, inkludering och samhälle.

Barnen och ungdomarna kommer att skapa rekommendationer till de nordiska politikerna genom att svara på frågorna: 

  1. Hur vi kan försäkra oss om att barn och unga i de nordiska länderna är medvetna om deras rättigheter?
  2. Hur kan vi försäkra oss om att deras röst blir hörd samt att de är involverade på ett betydelsefullt sätt i de sammanhang som berör dem (t.ex. inom familjen, i skolan, under deras fritid och i samhället)?
  3. Hur vi kan försäkra oss om att barn och unga i de nordiska länderna är och förblir en värdefull del av samhället så vi tillsammans kan motverka ensamhet?

Läs mer om Barnkonventionen

Senast uppdaterad: 23 juli 2020