Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Kommunens framtida ledare

Kampen om kompetensen inom offentlig sektor är stor och det är viktigt att Haninge kommun jobbar strategiskt med kompetensförsörjning. Chefer är en bristkompetens och de kommande åren kommer många nya ledare att behövas.

I augusti startade kommunen därför en ny satsning för att identifiera och förbereda nästa generations ledare. Tillsammans med sju andra kommuner i länet så genomförs ett årslångt program för potentiella chefer som heter Ledarskapsakademin. Över 70 personer deltar och får massor med ny kunskap och förutsättningar att utveckla sitt ledarskap genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten och individuella uppgifter.

I pilotomgången deltar fem medarbetare från kommunen. Hittills har akademin varit mycket uppskattad och vi tror och hoppas på en fortsättning och att vi kan erbjuda flera medarbetare att delta nästa omgång.

Den 14 oktober var Haninge arrangör för en av träffarna då Magnus Stalby leg. Psykolog (bilden) föreläste om det personliga ledarskapet.

På frågan direkt till våra deltagare vad ledarskapsakademin har gett hittills och vilken skillnad den gjort i deras vardag så fick vi följande svar:

”Akademin har givit mig nya perspektiv på ledarskap, mer motivation att utvecklas som ledare, nya kontakter - även bortom kommunen, intressanta och givande föreläsningar. I vardagen påverkar det mig genom att jag tar med mig de olika perspektiven i situationer både på jobbet och på fritiden”, Ulrika Hensegård från SOF.

”Jag har fått möjlighet att ta del av andras ledaregenskaper och vardagsproblem som ger mig chansen att lyfta blicken och se helheten, både i ledarskap, verksamhetsstyrning och koncernstyrning. Det är lätt att leda i medvind, men när det blåser motvind gäller det att dra nytta av den kunskapen vi får i ledarskapsakademin”, Joakim Sjöqvist från KOF

Vi frågade även kommunens HR-direktör, Gunilla Ejefors Lublin, om vad hon tycker om ledarskapsakademin och fick följande svar:

”Att Haninge kommun satsar på medarbetare som vill ta steget in i ett chefsuppdrag är en otrolig viktig fråga. Ledarskapsakademin ger inte bara förutsättningarna för att gå vidare i karriären, dvs vi får möjlighet att behålla duktiga medarbetare utan skapar också nätverk som jag är säker på kommer att ha betydelse för alla deltagare en lång tid framöver”.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020