Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vatten för alla

Världsvattendagen sker varje år den 22 mars med målet att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. Många tar rent och friskt vatten för givet. Vår konsumtion bidrar också till att tillgången på vatten minskar i andra delar av världen. Så här kommer några enkla tips på vad du kan göra för att spara på vattnet:

  • Använd kranvatten i stället för vatten på flaska.
  • Släng rätt i toalett. Visste du att vi i Haninge spolar ned 350 ton skräp i våra toaletter varje år? Skräp som inte hör hemma i toaletten utan som ska slängas i papperskorgen eller lämnas till miljöstationen. Om något annat än kiss, bajs och toalettpapper spolas ned kallar vi det för att fulspola. De vanligaste sakerna som fulspolas är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Fyll disk- och tvättmaskinen helt innan du kör igång dem.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna, tvålar in dig och tvättar håret.
  • Laga alla droppande kranar och rinnande toaletter. En droppande vattenkran kan kosta dig upp emot 20 000 liter vatten per år. På ett dygn blir det cirka 55 liter. På ett år kan en läckande toalett dra 400 000 liter vatten. På ett dygn blir det cirka 1 000 liter.
  • Installera snålspolande toaletter, kranar och duschmunstycken. Med ett snålspolande duschmunstycke kan du halvera vattenmängden. För varje minut som kranen rinner går det åt 6 liter vatten.

Visste du att?


Du konsumerar mer vatten än vad du dricker:

Källa: SHR

Så många liter vatten går det åt för att tillverka kläder och producera mat och därför är det viktigt att minska våra vattenfotavtryck:

Källa: SHR

Tillgång till mat är en fråga om tillgång till vatten. Så mycket mat slänger vi per år:

Källa: SHR


Så arbetar Haninge kommun för en bra vattenkvalitet

Haninge kommun arbetar aktivt med vattenkvaliteten i kommunen. Ett konkret exempel är Fors reningsverk som är REVAQ certifierat. Certifieringssystemets syfte är att minska flödet av farliga ämnen till reningsverk, skapa en hållbar återföring av växtnäring samt att hantera riskerna på vägen dit. Resultatet av detta arbete bidrar även till renare bäckar och sjöar.

Haninge kommun är också aktiv medlem i Tyresåns vattenvårdsförbund. Förbundet tar fram åtgärdsförslag, undersöker miljön och informerar om Tyresån. Målet med arbetet är att "Tyresåns höga naturvärden ska bevaras och utvecklas, även med en ökande befolkning och verksamhet inom området".

Senast uppdaterad: 23 juli 2020