Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tips på hur du kan spara på vattnet

Idag den 22 mars är det Världsvattendagen, en dag utsedd av FN med syfte att lyfta upp vattenfrågor i alla dess former. Många av oss tar rent och friskt vatten för givet. Vår konsumtion bidrar till att tillgången på vatten minskar i andra delar av världen.

Bild på vattendroppe Vattendroppe Foto: Mostphotos

Här är några enkla tips på hur du kan hjälpa till att spara på vattnet:

 • Använd kranvatten i stället för vatten på flaska.
 • Släng rätt i toalett.
  • Visste du att vi i Haninge spolar ned 350 ton skräp i våra toaletter varje år? Skräp som inte hör hemma i toaletten utan som ska slängas i papperskorgen eller lämnas till miljöstationen. Om något annat än kiss, bajs och toalettpapper spolas ned kallar vi det för att fulspola. De vanligaste sakerna som fulspolas är våtservetter, bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger och tops.
 • Diska inte under rinnande vatten.
 • Fyll disk- och tvättmaskinen helt innan du kör igång dem.
 • Stäng av kranen när du borstar tänderna, tvålar in dig och tvättar håret.
 • Laga alla droppande kranar och rinnande toaletter.
  • En droppande vattenkran kan kosta dig upp till 20 000 liter vatten per år. På ett dygn blir det cirka 55 liter. På ett år kan en läckande toalett dra 400 000 liter vatten. På ett dygn blir det cirka 1 000 liter.
 • Installera snålspolande toaletter, kranar och duschmunstycken.
  • Med ett snålspolande duschmunstycke kan du halvera vattenmängden. För varje minut som kranen rinner går det åt 6 liter vatten.

Så här arbetar Haninge kommun för en bra vattenkvalitet

Haninge kommun arbetar aktivt med vattenkvaliteten i kommunen. Ett konkret exempel är Fors reningsverk som är REVAQ certifierat. Certifieringssystemets syfte är att minska flödet av farliga ämnen till reningsverk, skapa en hållbar återföring av växtnäring samt att hantera riskerna på vägen dit. Resultatet av detta arbete bidrar även till renare bäckar och sjöar.

Haninge kommun är också aktiv medlem i Tyresåns vattenvårdsförbund. Förbundet tar fram åtgärdsförslag, undersöker miljön och informerar om Tyresån. Målet med arbetet är att "Tyresåns höga naturvärden ska bevaras och utvecklas, även med en ökande befolkning och verksamhet inom området".


Visste du detta?

Tillgång till mat är en fråga om tillgång till vatten. Så här ser den genomsnittliga dagliga vattenförbrukningen via konsumtion ut för en person i Sverige:

Dryck: 2-3 liter
Hushåll: 180 liter
Mat, kläder och saker: 5 500 liter

Antal liter vatten som förbrukas vid tillverkning/produktion av kläder och mat, dvs vårt vattenfotavtryck: 

1 kg ost: 1 000 liter
1 kg nötkött: 15 500 liter
1 chokladkaka 100 gram: 2 400 liter
1 kopp kaffe: 140 liter
1 liter läsk: 300-600 liter
1 par jeans: 11 000 liter
1 liter mjölk: 1 000 liter
1 hamburgare 150 gram: 2 400 liter

Att slänga mat = att slänga vatten. Så här mycket mat slängs per år:

Globalt sett slängs omkring 30% av mat som produceras.
I Europa slängs i genomsnitt 280 kg mat per person och år.

Källa: Svenska hydrologiska rådet SHR

Senast uppdaterad: 29 mars 2021