Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Dialog om säkerhet med IT-leverantör

Idag förekommer uppgifter i media (bland annat i DN) om brister i lönesystemet Heroma. Med anledning av detta har dataskyddsombudet samt IT säkerhetsansvarig i Haninge kommun vidtagit en rad åtgärder.

Det som ligger främst på agendan är att inleda en dialog med IT-leverantören för att undersöka om Haninge kommun kan ha drabbats av dessa brister. Vi har också inlett en undersökning för att se om det finns några avvikelser i systemet.

Uppgifterna handlar om att Försvarets radioanstalt och Åklagarmyndigheten har upptäckt allvarliga säkerhetsbrister i lönesystemet som används av minst ett 60-tal kommuner, myndigheter och regioner.

Systemet har varit i bruk i många år och är – trots upptäckten – fortfarande sårbart. Frågan hanteras just nu på regeringsnivå. Läs hela artikeln här: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fra-allvarliga-it-brister-i-kommuners-och-myndigheters-lonesystem/

Heromas leverantör CGI har själva inlett ett samarbete med MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) där man arbetar med att säkerställa eventuella luckor som kan finnas.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020