Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Nytt metodstöd för dig som pratar med barn

FoU Södertörn har i samarbete med socialsekreterare från Huddinge kommun och Nacka kommun tagit fram ett metodstöd som heter ”Prata med barn". Det vänder sig till dig som arbetar med barn inom socialtjänsten. Här får du svar på vanliga funderingar som socialarbetare har om barnsamtal samt konkreta tips, checklistor och övningar som kan användas både individuellt och i arbetsgrupper.

Foto: Mostphotos

Metodstödet är framtaget med vetskapen om att det finns många inom socialtjänsten som känner osäkerhet inför att prata med barn. Det kan finnas en oro för att samtalet ska göra saker värre för barnet, eller en känsla av otillräcklighet inför sina egna eller barnets förväntningar. Det kan även finnas funderingar om samtalet verkligen handlat om rätt saker?

Vår utgångspunkt är att alla kan prata med barn – och att det är viktigt att prata med barn. Vi vill därför gå tillbaka till det som är mest grundläggande i ett samtal: nyfikenhet, närvaro och aktivt lyssnande. Om du har det med dig är det inte så mycket som kan bli fel!

Metodstödet Prata med barn

Senast uppdaterad: 23 juli 2020