Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Hälsan i fokus under träffpunkternas hälsovecka

Den 20–24 maj är du som senior välkommen till våra träffpunkter för att ta del av ett härligt och omfattande program på temat hälsa och kost. Vi har träffat Jane Persson som är hälsoutvecklare på äldreförvaltningen och ställt några frågor om hälsoveckan samt varför hälsa, kost och aktiviteter är så viktigt när man blir äldre.

Jane Persson, berätta varför ni har hälsovecka på träffpunkterna?
- Det är viktigt med motion hela livet, men extra viktigt när man blir äldre, då håller man sig frisk längre och orkar mer och kan därmed bo kvar hemma längre. Genom att arrangera hälsovecka för våra seniorer får vi möjlighet tipsa om hur man håller sig frisk längre och berätta om vilka aktiviteter som vi kan erbjuda i kommunen. All motion är förebyggande och stärker både muskler och balans och därmed även känslan av styrka och trygghet.

Vad är dina huvudsakliga uppdrag i din roll som hälsoutvecklare?
- I mitt uppdrag ingår att hålla i cirklar, leda qigong-pass, anordna föreläsningar, informationsträffar och utställningar om hälsa. Jag är också instruktör på de gym som finns på våra träffpunkter. Min ambition är att väcka nyfikenhet för hur man med mer rörelse i tillvaron kan öka sin livskvalitet på ett enkelt sätt. Många av seniorerna som jag möter har redan bra kunskap om hälsa, men ibland behöver de bli påminda och få höra nya rön på ämnet.

Nämn några av höjdpunkterna under hälsoveckan som du tycker att man inte får missa?
-
Förutom att vi visar filmen ”Sockret - det vita giftet” och håller utställning om socker på några av träffpunkterna under veckan tycker jag att man på onsdag den 22 maj inte får missa friluftsdagen för våra seniorer i Eskilsparken i Handen. Då kan man komma och provträna tillsammans med Friskis & svettis som bjuder på härliga träningspass kl 10.30 och kl 13.00. Man kan också gå tipspromenad, spela sällskapsspel och prova på mindfullness.

Även torsdagen den 23 maj bjuder på roliga aktiviteter på Torvalla IP. Kl 11.00 håller jag och kommunens idrottsstrateg Ylva Bökman i en genomgång av Torvallas utegym och man kan då passa på att testa gymmet med vår hjälp. Sedan kl 12.00-14.00 är man välkommen att prova på att spela gåfotboll under arrangemang av IFK Haninge som bjuder på fika efteråt.

Läs mer om allt som händer på träffpunkterna under hälsoveckan

Senast uppdaterad: 23 juli 2020