Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Unga bidrar till ett trivsammare Västerhaninge

Under sex veckor kommer ett fyrtiotal Västerhaningeungdomar sommarjobba genom att bidra till ett tryggare och trivsammare Västerhaninge att bo och vara i.

Foto: AD Tillsammans AB

– Ungdomarna kommer göra alltifrån intervjuer med boende och företag i området till skötsel och trädgårdsarbete. Tanken är att möten över generationsgränserna ska skapa trygghet, säger Anette Berggren som är enhetschef på arbetsmarknadsenheten.

Med start 17 juni kommer ungdomarna att delas in i två grupper i tre veckor vardera och kommer ledas av fem äldre gruppledare.

Sommarjobben, feriepraktikplatserna, ingår i projektet För orten i framtiden i Västerhaninge. I det genomför två externa företag aktiviteter som ska bidra till ett tryggare och trivsammare Västerhaninge på uppdrag av Haninge kommun. De två externa företagen är AD Tillsammans och Remakebolaget. AD Tillsammans inriktning är att skapa ett tryggare område genom tre fokusområden: fysisk upprustning, individuell livskvalitet och gemenskap i området.

– Det innebär att vi jobbar för ett tryggare och trivsammare område och gör det genom att bland annat rensa rabatter, bygga odlingsbänkar, måla om och skapa mötesplatser. Vi kommer också bjuda in barn och ungdomar som är hemma under lovet att bygga fågelholkar och insektshotell med oss, säger Anna Engström från AD Tillsammans.

Remakebolaget inriktning på aktiviteter präglas av kreativitet och återvinning. Med återvunnet material från bostadsområden i Västerhaninge kommer konst att skapas och pryda utvalda platser. Delar av verksamheten kommer att dokumenteras med film och fotografier och finnas tillgängligt via Instagram.

– Vi jobbar utifrån att återvinna allt från människors kraft till mormors gamla porslinstallrik och det ska bli spännande att följa ungdomarnas skapande, säger Helene Rydberg, Remakebolaget.

Det här projektet engagerar flera delar av Västerhaninge, och samverkan sker med ett flertal aktörer i området en av dem är Haninge Bostäder. De ställer till exempel upp med lokaler till arbetsplatser i områden där ungdomarna ska arbeta.

– Det här är ett bra initiativ och vi ser fram emot samarbetet med de två aktörerna och Haninge kommun. Vi som bostadsbolag värnar mycket om trivsel och trygghet i våra områden, säger Henrik Smedberg, Haninge bostäder.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020