Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Sommarhälsning från Maria Lindeberg

Nu är det sommar och för de flesta innebär det också semester. Härligt! Jag tror att vi alla är i behov av lite välförtjänt vila med förhoppningsvis lediga dagar med härliga upplevelser i förmodligen både sol och regn.

Tack för en fin vår under vilken vi berikat livet för många. Många Haningebor har fått ta del av och/eller själv skapat upplevelser av allehanda slag. En teaterupplevelse, skolbio, en konståkningsträning, en nysladdad konstgräsplan, en fantasykväll, ett dopp vid en nystädad badplats, ett nyskapat alster på Konstverkstan, en hisnande spännande sagostund, nya kunskaper om insektshotell eller Årsta slott, en simskoleträning eller något helt annat. Visst är det fint att vi kan erbjuda alla Haningebor allt detta och dessutom mycket mer än vad jag radar upp ovan.

Tack för en trevlig Hälsodag nere på Rudan. Jag tycker att dagen blev härlig.

Lite blåsigt kanske men trots allt soligt och dessutom god mat och givande
aktiviteter. Så vitt jag förstår var det fler än jag som upplevde dagen
på ett positivt sätt. Kul! Extra mycket tack till er som planerade inför dagen såg till att allt flöt under själva dagen och som ledde aktiviteter. Visst
är det mycket man kan göra nere på Rudan. Det syns kanske inte vid en
första anblick men många pärlor gömmer sig på ängarna och i skogen.

För en vecka sedan genomfördes det kommunfullmäktigemöte under vilket
kommande års budget beslutades. Det är ett möte som är extra långt
och debatten inleddes kl. 13.00 och avslutades någon gång runt 21.00
och slutade med att mittensamarbetets budget beslutades. Haninges ekonomi, liksom många andra kommuners, kommer att vara ansträngd de
kommande åren.

Hög inflyttningstakt i kombination med uteblivna statliga bidrag, till exempel byggbonus, och höga pensionsskulder är några av orsakerna till att framtiden ser lite mindre ljus ut sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Kulturoch fritid, eller rättare sagt idrotts- och fritidsnämnden samt kultur- och demokratinämnden, kommer trots allt få mer pengar 2020 än 2019 men då kostnaderna ökar ytterligare gör det att ramen ser snäv ut. Det ser likadant ut för alla kommunens förvaltningar. Hur vi ska komma till rätta med detta arbetar jag tillsammans med min ledningsgrupp och förvaltningens övriga chefer samt våra strateger. Men, nu har vi en sommar framför oss med semestertider så vi återkommer i frågan till hösten.

När allt drar igång igen i augusti har vi mycket att se fram emot. Vi ska
fortsätta att fira att vi har haft 1%-regeln i Haninge i 20 år, nya idrottsytor
ska invigas, Haningedagen genomföras och alla sommarens lovaktiviteter
och kollon utvärderas. Dessutom ska Ida delta i Funkisfestivalens stora final
på Cirkus. Heja Ida! Vi har precis som vanligt mycket att se fram emot.

Återigen, tack för ett fint utfört arbete under våren och ha en fin sommar.

Maria Lindeberg
Kultur- och fritidschef

Senast uppdaterad: 23 juli 2020