Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Sommaren är här!

Visst är det väl helt underbart att den sommar vi längtat så efter äntligen är här! Det är just de här dagarna runt midsommar som jag sparar i hjärtat och tänker på under den mörka delen av året.

Foto: Frida Brolin, Haninge kommun

Att jobba i Haninge är att vara mitt i all utveckling. Överallt byggs det och om ett tag är vi inte längre en förort till stora staden norröver utan en alldeles egen stad. Det är härligt att få påverka utvecklingen och bidra till att vår socialtjänst finns med i allt detta med våra viktiga insatser!

I socialtjänsten är det ständigt en utmaning att använda våra resurser på bästa sätt till alla de som behöver oss. Extra roligt är det då att kunna göra satsningar som till exempel den föreningsdrivna nattvandringen som vårt förebyggarteam håller i. Ni har säkert redan läst om denna succé där många vuxna ute på gator och torg bidrar till ett lugnare Haninge. En särskild satsning görs även i Västerhaninge. Där ska ungdomar sommarjobba för att göra området mer trivsamt. De kommer att göra alltifrån intervjuer med boende och företag till skötsel och trädgårdsarbete.

Under våren blev det klart att Region Stockholm kommer att flytta sina barnavårdscentraler till Handen. Med anledning av detta flyttar vi också över våra två familjecentraler från Jordbro respektive Brandbergen till samma lokaler. Den nya utvecklade familjecentralen i Handen får en ny, stor och specialanpassad lokal. Samtidigt tar utbildningsförvaltningen över driften av den öppna förskolan som kommer att ligga i samma lokal.

En annan sak som hänt under våren är att vår handläggning av serveringstillstånd och folköls- och tobakstillsyn flyttats över till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF). De har tagit över ansvaret både från oss och från Tyresö kommun. I och med detta flyttade vår skickliga alkoholhandläggare Andreas Rosenblad med till SMOHF och får nu äntligen kollegor inom samma verksamhetsområde. Det har varit en liten sårbar verksamhet som nu får andra förutsättningar att bidra till det förebyggande arbetet.

Vi pratar en hel del om digitalisering och det händer mycket på området även inom socialtjänsten. Bland annat använder vi mer och mer webbaserade utbildningar som gör att vi kan vara flexibla och anpassa utbildning till när det passar verksamheten, enskilt eller i grupp. Till exempel använder enheter inom funktionsnedsättning Kunskapsboken som är en sådan utbildning. En stor satsning på kompetenshöjning om hedersvåld kommer i höst att göras genom en annan webbutbildning.

Försörjningsstödsenheten fortsätter att förbereda införandet av en digital medhjälpare. Vi håller även på att rekrytera en utvecklingsledare som kommer att jobba med verksamhetsutveckling genom digitalisering i hela förvaltningen.

Jag känner en sån stor stolthet över att få vara chef för hela denna häftiga socialförvaltning med alla engagerade medarbetare. Överallt händer nya saker och jag imponeras av allt som gör verksamheten lite bättre varje dag.

Jag vill verkligen tacka för ert stora engagemang som gör skillnad för alla de som vi är till för på vägen till ett bättre liv. Nu är det dags att njuta av de här härliga dagarna som vi ska bära med oss i hjärtat längre fram. Ta hand om er och ha en superskön sommar! Det är vi verkligen värda! Njut!

Soliga hälsningar Siw Lidestål

Senast uppdaterad: 23 juli 2020