Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ny central gymnasie- och vuxenutbildningschef

Robert Aspfors är Haninge kommuns nya gymnasie- och vuxenutbildningschef. I en kort intervju berättar han om tiden som tillförordnad, hur han ser på framtiden och vilka utmaningar och möjligheter vi står inför när det gäller gymnasie- och vuxenutbildningsfrågorna.

Grattis till tjänsten! Hur känns det att gå från rektor till gymnasie- och vuxenutbildningschef?

Tack! Det är roligt att få fokusera på kommunövergripande skolfrågor och inte bara frågor som berör en enskild skola, även om Fredrika Bremergymnasiet där jag arbetade som rektor är en väldigt stor skola. I min nya roll får jag också arbeta med mer långsiktiga frågor.

Vilka är de stora utmaningarna och möjligheterna för Haninge när det kommer till gymnasieskolan och vuxenutbildningen?

Haninge kommuns gymnasieskolor står idag på stabil grund. Attraktiviteten ökar kraftigt. Vi är samtidigt en av få kommuner som fortfarande har en vuxenutbildning i egen kommunal regi. Kommunen växer kraftigt och en av de största utmaningarna är att se till att antalet utbildningsplatser motsvarar behoven hos den växande befolkningen. Kommunens invånare ska inte behöva åka långt från sina hem för att hitta utbildningar med stor bredd och med hög kvalitet.

Vilka frågor kommer du att fokusera mest på framöver?

Kvalitetsfrågor står alltid i fokus. Vi behöver fortsätta arbetet med att utveckla kvaliteten i undervisning, men också lokalfrågor eftersom det just nu är väldigt fullt i våra skolor.

Du har ju hunnit testa på tjänsten som tillförordnad under några månader. Vad har varit roligast?

Det framåtblickande perspektivet. Vi planerar för behov som kommer att finnas om fem till tio år för att vara väl förberedda och kunna fatta kloka beslut redan idag. Samtidigt har jag trivts väldigt bra som rektor och kan sakna den påtagliga intensiteten som finns ute på skolorna.

Det ryktas om att du fick en stor pärlplatta av dina eleverna på Fredrika Bremergymnasiet. Har den följt med till kommunhuset?

Ja, jag fick den i present när jag fyllde 40 för några år sedan. Jag blev väldigt rörd över att elever ägnat tid åt att göra den. Den har sedan dess hängt på mitt kontor på Fredrika. Tyvärr går den inte att få upp på väggarna i mitt nya kontor här i kommunhuset. Jag får fundera vidare på var den ska hänga.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020