Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Förmiddagsseminarium  om den stärkta minoritetslagen

Den 1 januari stärktes lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk och därmed kommunernas ansvar för våra nationella minoriteter. Vad innebär det här för oss som arbetar i Haninge kommun? Välkommen till seminarium den 2 maj.

Lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk har gällt i Sverige sedan januari 2010. Minoritetslagen beskriver vilka rättigheter som nationella minoriteter har i hela landet, hos myndigheter och samtliga kommuner. Den 1 januari 2019 reviderades lagen så att rättigheter och skyldigheter stärks ytterligare.

Frågetecken eller full koll?

Vad betyder skärpningen? Känner du till att revideringen påverkat skollagen och socialtjänstlagen? Vad innebär det här med samråd och vilket åtagande har kommunen egentligen?  Hur kan Haninge kommun leva upp till de nationella målen att ge skydd för de nationella minoriteterna och stärka deras möjligheter till inflytande samt stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levenade? Christina Johnsson hjälper oss att räta ut frågetecknen. Under förmiddagen ges även en inblick i läroplanen och nationella minoriteters rättigheter i för-, grund- och gymnasieskola.

 

Föreläsare: Christina Johnsson, prefekt och universitetslektor i offentlig rätt. Forskare i mänskliga rättigheter, minoriteters rättigheter, statsrätt, förvaltningsrätt, internationella mänskliga rättigheter, skoljuridik och statlig organisation.

Namn på föreläsare om läroplanen tillkommer senare.

Datum: 2 maj 2019

Frukost från kl 8.30 och föreläsning kl 9.00 - 11.30

Plats: Skärgårdssalen i Haninge kommunhus

Frukostanmälan görs till sanna.rantamaki@haninge.se senast 29/4

VÄLKOMNA!

 

Senast uppdaterad: 23 juli 2020