Valresultatet i Haninge kommun 2018
Efter valen till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 9 september har alla röster räknats hos Länsstyrelsen och ett valresultat är fastställt. Här kan du läsa mer om den fortsatta processen i Haninge kommun.
Det slutgiltiga resultatet från valen till riksdag, kommun och landsting 2018 i Haninge visar att valdeltagandet har ökat jämfört med 2014 från 83,53 % till 85,06 %(riksdagsvalet, källa: val.se).
Mandatfördelning i kommunfullmäktige
Mandatfördelningen är baserad på Länsstyrelsens fastställda valresultat. I Haninge har fullmäktige totalt 61 mandat. Ett mandat är lika med en ledamot. Enligt resultatet har mandaten fördelats enligt följande:
Socialdemokraterna 25,87 %, 16 mandat
Moderaterna 24,48 %, 16 mandat
Sverigedemokraterna 17,26 %, 11 mandat
Liberalerna 6,21 %, 4 mandat
Centerpartiet 5,98 %, 4 mandat
Vänsterpartiet 7,04 %, 4 mandat
Miljöpartiet 4,76 %, 3 mandat
Kristdemokraterna 4,39 %, 3 mandat
Rättvisepartiet Socialisterna 2,79 %, 0 mandat
Feministiskt initiativ 0,36 %, 0 mandat
Övriga partier 0,87 %, 0 mandat
Det slutgiltiga resultatet kan läsas i sin helhet på
Valmyndighetens sida
Förhandlingar
Om ingen tydlig majoritet finns efter valet behöver politikerna hitta en hållbar majoritet. Det görs genom förhandlingar partierna emellan. När partierna har meddelat vilka som kommer styra kommunen under mandatperioden 2018-2022 kommer det presenteras på Haninges hemsida.
Kommunfullmäktige 5 november
Mandatperioden för nya kommunfullmäktige i hela Sverige börjar den 15 oktober. I Haninge håller nya fullmäktige sitt första sammanträde 5 november. Vid det sammanträdet väljs kommunfullmäktiges presidium, det vill säga ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande, och valberedning. När presidiet har valts tar de över sammanträdet. Mötet består av de ledamöter som länsstyrelsen har meddelat ska sitta i fullmäktige.
Kommunfullmäktige 10 december
Vid sammanträdet i december väljs ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen, de politiska nämnderna samt de revisorer som ska tjänstgöra under mandatperioden.
Kommunens tjänstemän
En kommun består av förtroendevalda politiker och anställda tjänstemän. Kortfattat innebär det att politikerna beslutar om vad tjänstemännen ska utföra. Även om det vid valår under en period kan vara oklart vilka som ska styra så fortsätter tjänstemannaorganisationen sitt arbete i vanlig ordning och jobbar utifrån de planer och budgetar som har beslutats för året.
Senast uppdaterad: 6 augusti 2024